Mgr. Milena Johnová

  • PRAHA SOBĚ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2019 7:34:00

Vláda se rozhodla pro faktickou likvidaci podpory těch nejzranitelnějších

Vláda se rozhodla pro faktickou likvidaci podpory těch nejzranitelnějších

Sociální práce na obcích je v kritickém ohrožení, radní Johnová vyzvala vládu k okamžitému dofinancování.

 Radní hl. m. Prahy pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová vyzvala vládu k okamžitému dofinancování obecní sociální práce. Na schůzce s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou radní Milena Johnová upozornila, že obce dostaly letos jen 20 % z potřebných prostředků na sociální práci, která je tak na obcích v kritickém ohrožení. Milena Johnová také ostře kritizuje plán vlády zrušit veškeré státní dotace na obecní sociální práci.

„Je alarmující, že vláda se rozhodla pro faktickou likvidaci podpory těch nejzranitelnějších – seniorů, ohrožených rodin s dětmi, lidí s těžkým onemocněním, obětí domácího násilí a dalších tisíců lidí. Pražské městské části stejně jako všechny ostatní české obce dostaly letos jen neuvěřitelných 20 % z potřebných prostředků na sociální práci a na příští rok chystá vláda další drastické ponížení až na nulu,“ upozornila Milena Johnová, která k jednání s ministryní Janou Maláčovou přizvala také radní pro sociální oblast pražských městských částí.

Radní Milena Johnová schůzku iniciovala s cílem vyzvat Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo financí k dorovnání chybějících prostředků. U sociální práce se jedná o výkon přenesené státní působnosti. „Stát na obce předává plnění svých úkolů, ale neposkytuje na ně peníze, to je absurdní,“ řekla Milena Johnová.

Z celkové částky 90 747 646 korun nutné na zajištění obecní sociální práce v Praze ministerstvo letos v rámci dotací poskytlo hlavnímu městu pouhých 17 179 417 korun. Podle informací Maláčové vláda navýšení odmítá a naopak připravuje záměr od příštího roku tyto dotace obcím zcela ukončit a prostředky na sociálně-právní ochranu dětí snížit o polovinu. Ministerstvo nebude obcím dorovnávat ani nově uzákoněné navýšení mezd sociálních pracovníků o 7 procent.

„Sociální práce na obcích se ocitla v kritické situaci. Chybějící stovky milionů se projeví v dramatickém nárůstu lidí v sociální nouzi. Stát potřebným lidem nepomůže v začátku problému, kdy je pomoc efektivní a stojí výrazně méně prostředků, ale nechá je dopadnout na samotné dno – do ústavů, na ubytovny, na ulici. Rozhodnutí vlády se tak státu mimo jiné neuvěřitelně prodraží,“ vysvětlila Milena Johnová.

Kritizuje, že snížení příspěvků na sociální práci přichází v době, kdy se sociální práce na obcích naopak profesionalizuje a je připravena výrazně zvyšovat svou efektivitu v pomoci ohroženým skupinám lidí. „Sociální podpora lidem v nouzi je v České republice ve srovnání s okolními státy výrazně podfinancována. Ministryně dnes sama řekla, že zatímco Česká republika dává na tuto oblast pouhých 12 procent rozpočtu, jen v sousedním Slovensku je to 16 procent a například v Rakousko celých 22 procent,“ popsala Milena Johnová.

Jednání na Ministerstvu práce a sociálních věcí se z iniciativy radní Mileny Johnové zúčastnilo také na třicet radních a vedoucích sociálních odborů pražských městských částí. Ministryni upozornili také na to, že nečekané škrty jim nebyly nijak zdůvodněny a státu chybí v oblasti sociální práce jasná koncepce.

O účast na setkání žádala Milena Johnová také ministryni financí Alenu Schillerovou, která ale na výzvu nereagovala. „V současné době se připravuje rozpočet na příští rok, který může mít fatální dopady na všechny, kteří potřebují podporu a pomoc. V jednáních s vládními představiteli proto budeme rozhodně pokračovat. Vyzýváme vládu k okamžitému dofinancování sociální práce,“ řekla Milena Johnová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama