Mgr. Milena Johnová

  • PRAHA SOBĚ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2021 16:35:00

Vozidlo ČČK poslouží k přepravě mobilních očkovacích týmů

Vozidlo ČČK poslouží k přepravě mobilních očkovacích týmů

Český červený kříž pomáhá Praze zvládnout pandemii, zapojí se i při očkování proti COVID-19.

 Od začátku koronavirové pandemie zapojil Český červený kříž (ČČK) v různých formách pomoci několik tisíc dobrovolníků. Ti pomáhají ochránit ty nejvíc zranitelné a od podzimu také ulevují přetíženému personálu ve zdravotnických zařízeních či v domovech pro seniory. Při očkování Pražanů proti onemocnění COVID-19 poskytne ČČK svůj speciální vůz pro mobilní očkovací tým. Dobrovolníci jsou ale také připraveni pomoci při organizaci a administrativě spojené s očkováním.

Radní Johnová se včera dohodla s Českým červeným křížem na jeho zapojení do procesu očkování na území hlavního města. ČČK poskytne svůj speciálně vybavený dodávkový automobil – obytné vozidlo se sociálním zázemím a mrazákem a zajistí i řidiče na každodenní provoz. „Praha považuje za klíčové během ledna naočkovat zejména nejzranitelnější skupinu obyvatel, tj. klienty domovů pro seniory, kde jsou dopady epidemie zdaleka nejtěžší. Vozidlo ČČK poslouží k přepravě mobilních očkovací týmů i s vakcínami a dalším vybavením,“ popisuje Milena Johnová, radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky, podstatu využití vozidla v situacích, kde očkování nebude moci zajistit ošetřující praktický lékař domova.

ČČK také nabídl v případě potřeby nasazení dobrovolníků pro administrativní či organizační výpomoc, aby se zdravotnický personál mohl plně věnovat samotné vakcinaci a očkování probíhalo co nejefektivněji.

Spolupráce ČČK je pro hlavní město velmi důležitá od samotného začátku pandemie, kdy tato nezisková organizace mobilizovala na 3 500 dobrovolníků, kteří v době nedostatku ochranných pomůcek pomáhali ochránit ty nejzranitelnější. Od podzimu školí ČČK takzvané laické pečovatele v kurzu Moderní ošetřovatelství v praxi. V jednodenním kurzu se zájemci seznamují s jednoduchými základy péče o nemocného na lůžku – od obstarání osobní hygieny, přes podávání stravy až po komunikaci s nemocným. Získané dovednosti osvědčují absolventi kurzu nejen v covidových zónách nemocnic a pobytových sociálních službách. Dovednost správně pečovat mohou využít i při péči o své vlastní blízké se sníženou soběstačností v domácím prostředí.

„Akceschopnost Českého červeného kříže je obrovská – umí ze dne na den sehnat vysoké desítky dobrovolníků, kteří dokážou nahradit nenadálé a rozsáhlé výpadky personálu způsobeného nařízenou karanténou i nemocí,“ uvedla radní hl. m. Prahy Milena Johnová.

V Praze se na kurz přihlásilo 2 800 zájemců, absolventů je v tuto chvíli 1 700, kurz nicméně bude pokračovat i v letošním roce. Absolventi si většinou domlouvají výpomoc sami napřímo s jimi vybranou nemocnicí, domovem pro seniory nebo jiným zařízením. Kromě Prahy jsou kurzy organizovány i v dalších městech. Na tyto kurzy se může přihlásit každý a účastníci za ně nic neplatí. Organizace, školení a pomůcky jsou ovšem nákladnou záležitostí, a proto Český červený kříž uvítá jakýkoli finanční příspěvek, aby kurzy mohl udržet i nadále bezplatné. Přispět do sbírky je možné ZDE.

„Obecně jsou pro Český červený kříž důležité kurzy první pomoc, dárcovství krve ale i dlouhodobá péče o nejbližší. Naším cílem je vytvořit nadčasový systém péče, který přetrvá nehledě na různé epidemie či nárazové výpadky zdravotnického personálu,“ říká Jaroslava Marková, ředitelka Oblastního spolku Červeného kříže Praha 1, který tyto kurzy pořádá.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama