Mgr. Miluše Horská

  • BPP
  • Pardubice
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2019 20:17:00

Náhradu za zabavený majetek nelze považovat za zdanitelný příjem

Náhradu za zabavený majetek nelze považovat za zdanitelný příjem

Projev na 6. schůzi Senátu dne 27. 2. 2019 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Vážené kolegyně, kolegové, pane poslanče, pane předsedající. Děkuji za debatu, kterou tady vedeme.

Toto naše dnešní jednání je velmi smutnou ironií osudu. Připomínáme si totiž v těchto dnech výročí komunistického převratu a bylo to 70 let, co komunisté dokonali vyvlastnění půdy zakládáním JZD.

Je třeba zároveň vzpomenout na oběti, které tehdejší komunistické řádění stálo. Byli i z řad zástupců našich církví a ztráta životů a nekonečné internace během akce K – kláštery a dalšího bezpráví směrem k zástupcům církví.

Děkuji za tuto připomínku i kolegovi Oberfalzerovi.

Je to totiž něco, co nelze vyčíslit penězi a co nelze ani dostatečně odškodnit. Lze se jen kriticky ohlédnout za těmito událostmi a nedopustit, aby se něco takového ještě opakovalo.

My tu však dnes máme na pořadu nehoráznost, kterou český právní řád ještě neviděl. Namísto toho, abychom byli rádi, že jsme zvládli tento letitý domácí úkol a že jsme zčásti napravili majetkové křivdy a že se naše církve pomalu ekonomicky staví na vlastní nohy, tak to jsou zase komunisté, kteří se bez studu hlásí o slovo.

Říkám zde, že platit daň z ukradeného majetku je nehoráznost! To je bolševický přístup, který opravdu nemá obdoby.

Odhlédnu-li nyní od morálních a etických hledisek, která vždy byla lhostejná komunistům straníkům, ale i komunistům, tedy osobám, které takto smýšlí, ikdyž se dnes zaštiťují jinými stranami, tak i právě to mi nedává logiku.

Náhradu za zabavený majetek prostě nelze považovat za zdanitelný příjem. Ale – a myslím si, že mi dáte zapravdu, že ti, kdo dnes našim církvím chtějí sebrat peníze, přitom mají plná ústa toho, jak máme být vlastenečtí, jak zde nechceme islám, protože přece máme křesťanské kořeny. Ano, ty zde jistě máme, a prosím, naučme se konečně být na své křesťanské kořeny právem hrdí. Máme být na ně hrdí, ale nemáme o tom jenom mluvit, jenom střílet do větru, kdy se nám to hodí. A to se bohužel teď děje. Tyto křesťanské kořeny máme ale právě díky působnosti církví. Církve uchovávají a předávají tyto tradice a že to v našem společenském klimatu, který už dlouhodobě není příliš nakloněn, není nic jednoduchého, toho jsme si myslím všichni vědomi. A to by měl někdo navrhovatelům této projednávané novely jasně říci. A jsme to my, český Senát, který za horní komoru Parlamentu posílá tento vzkaz a já doufám, že snad rozumím poslancům a poslankyním a že tento návrh nebude přijat.

Dovolte mi, kolegyně a kolegové, připomenout ještě jednu okolnost, která se týká církví. Protože byť v malém procentu, ale vnímáme, jak velmi kvalitní je totiž i církevní školství a jak má církev velmi viditelnou společenskou odpovědnost za dění kolem sebe v pomoci sociálních službách, ve zdravotnictví, ale i v dalších oblastech. A prosím, nejsou to právě církevní organizace společně s dalšími neziskovými organizacemi, které flikují v různých regionech služby, které tam chybí. Stát nemá tak dlouhou ruku, aby tak kvalitně mohl vykonávat péči, kterou má za povinnost – sociální, zdravotní i další. Proč si z nich nevezmeme příklad, protože oni totiž příkladně pracují a příkladně pracují i za hranicemi naší země a jsou často vydávány za vzory. O školách čteme poměrně často o různých žebříčcích a oceněních pro církevní školy, což mi jistě dáte, milé kolegyně a kolegové, za pravdu a dosvědčíte to i ze svých regionů. Tyto školy jsou dnes mimochodem otevřeny i pro děti z rodin, jež křesťanství nepraktikují. A nezapomínejme tedy i na tento příspěvek našich církví, rozvíjí naši národní identitu. Bohužel je smutnou pravdou, že právě komunisté útočí na vznik a trvání církevních škol a zrovna tak se bohužel obouvají i do škol soukromých.

Budu hlasovat proti tomuto tzv. zdanění. Zákon by přinesl bezpříkladnou právní nejistotu. Je protiústavní a souhlasím s názorem, že by to byla nová konfiskace. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama