Mgr. Miroslav Červenka

předseda Trikolora Ústecký kraj
  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2020 8:02:37

Rozhovor pro server Děčín a okolí

Rozhovor pro server Děčín a okolí

Miroslavu Červenkovi je často vyčítáno, že ještě nedávno kandidoval za Svobodné a nyní změnil dres do barev Trikolóry. Co ho k tomu vedlo? Jakou úlohu má dle něj kraj?

 

Dlouhá léta jste byl znám jako děčínská tvář Svobodných, proč jste stranu opustil a stal se členem hnutí Trikolóra?

Dle mého se dá říci, že po zvolení Tomáše Pajonka předsedou Svobodných strana opustila mne. Snažil jsem se do poslední chvíle bojovat o zachování "Machovské" linie, tedy konzervativně-liberálního nastavení", ale v určitou chvíli mi přišlo, že toto ve vnitrostranickém boji se zastánci čistě liberálního proudu prohrálo, a tak jsem následoval předsedu a zakladatele Petra Macha poté, co oznámil, že již nadále nebude členem Svobodných. Inicioval jsem vznik Ligy svobody, ale jakmile Václav Klaus oznámil založení Trikolóry, usoudili jsme s kolegy, že tříštění pravice všechny subjekty oslabuje a rozhodli jsme se pozastavit proces vzniku naší strany. Můj "přestup" k Trikolóře byl de facto logickým pokračováním aktivity ve Svobodných, protože do tohoto hnutí odešel i Petr Mach, zakladatel a dlouholetý leader Svobodných, a Ivo Budil, předseda přípravného výboru Ligy svobody.

Jaký význam přikládáte krajům? Vaši spolustraníci často mluví o jejich zbytečnosti. Jsou tedy volby do krajských zastupitelstev důležité?

Nejsem stoupencem krajského uspořádání. Daleko logičtější a blíže občanům mi přijdou okresy. Kraje však existují a kdokoli by chtěl tento systém změnit, musí pro to získat politickou moc. Ta se nedá získat příspěvky na sociálních sítích, ani pořádáním demonstrací. Václav Klaus správně řekl, že Trikolóra stejně jako např. fotbalové mužstvo nemůže jenom trénovat, ale musí se zúčastnit i mistrovských zápasů a krajské volby takovým prvním mistrákem hnutí Trikolóra jsou. Samozřejmě chápu, že kraj má velké kompetence a mnoho peněz především v oblasti školství a dopravy, ale já doufám, že až Trikolóra získá potřebnou sílu, že nejen kraje, ale i senát, zruší.

Co byste nám řekl o kandidátce hnutí Trikolóra v Ústeckém kraji? Příliš známých jmen na ní nenajdeme.

Když si pozorně kandidátní listinu Trikolóry, zjistíte, kolik kvalitních lidí ze všech regionů a měst našeho kraje za nás kandiduje. Na kandidátce hnutí najdete ředitele muzea, několik ředitelů škol, vlastníky, jednatele či ředitele firem, a dokonce i současného náměstka hejtmana Petra Šmída. I v Děčíně máme personálně velice silnou místní organizaci, důkazem čeho budiž i kandidatura našeho člena, vysokoškolského učitele Zdeňka Říhy, do senátu.

Jak hodnotíte práci stávajícího vedení kraje?

Nechci za každou cenu kritizovat. Oceňuji, že za současným vedením kraje není zatím žádný skandál typu ROP. Oproti minulosti je to dle mého pozitivum. Jako negativum vnímám neochotu zveřejnit personální audit kraje obsahující šetření efektivity jeho fungování.

V případě úspěchu ve volbách a získání mandátů by Trikolóra měla o potenciální spolupráci jednat se všemi subjekty? Které případně preferujete?

Z mých odpovědí výše doufám jasně vyplývá, že patřím mezi ty členy našeho hnutí, kteří jsou ukotveni spíše pravicově, takže preferuji takové subjekty, které z jedné strany budou usilovat o snížení byrokracie i nákladů na ni, a z druhé hájit nápadité a pracovité lidi. Důležitým faktorem pro mne je ale i to, co je v programu Trikolóry nazváno "Bráníme normální svět". Touto optikou by měl být poměřován každý jednotlivý krok při vyjednávání. To sice musí probíhat s každým, ale přece jenom si umím dost těžko představit, že najdeme nějaký významnější názorový soulad např. s Piráty. Měl-li bych napsat svou jednu konkrétní individuální preferenci, pak by jí byla spolupráce se Svobodnými, kteří však dle mého nemají nejmenší šanci se do krajského zastupitelstva dostat, a ODS, zejména politiky typu Saši Vondry či Jana Skopečka, ale nevím, kolik takových v ústecké krajské ODS zbylo.

Na Děčínsku se s krajskými volbami uskuteční i volby senátní. Kandidátem Trikolóry je v nich Zdeněk Říha, co byste nám o něm řekl?

Se Zdeňkem Říhou jsem se seznámil až v Trikolóře a udělal na mě svou odbornou fundovaností, pracovitostí a osobní vstřícností velký dojem. Dle mého je to v regionu o parník nejlepší kandidát do senátu úrovně, jakou žádný dosavadní kandidát nikdy v minulosti nedosáhl. Přitom není ani v nejmenším zatížený minulostí. Kdyby byl zvolen, byl by prvním Děčíňákem v senátu. Jsem pevně přesvědčen, že by pak na něj celý děčínský region mohl být ještě dlouho hrdý.

Spravujete FB skupinu Nádherné Děčínsko kamerou. Můžete popsat historii jejího vzniku?

Musím přiznat, že vznik této skupiny souvisí s mou aktivitou v Trikolóře. Když jsme řešili tvorbu propagačních videí, došlo mi, že Děčínsko skýtá krásy, o kterých se málo ví a které nikdo nikdy nezachytil kamerou. Vznikl projekt, který určitě přesáhne současné krajské a senátní volby. Založili jsme spolek Nádherné Děčínsko kamerou, pro který se postupně budeme snažit získat sponzory a třeba i nové kolegy. Nebráníme se spolupráci s nikým. Děčínská příroda a historie skýtá ještě mnoho materiálu, ze kterého jsme zatím zachytili, obávám se, velice málo.

Zdroj: https://www.decinaokoli.cz/l/rozhovor-proc-miroslav-cervenka-odesel-od-svobodnych-k-trikolore/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama