Mgr. Miroslav Kavij

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2021 10:46:35

Pro USA Afghánistánem nic nekončí.

    Pro USA  Afghánistánem nic nekončí.

Ukončená dvacetiletá americká devastace Afghánistánu je jen kapkou v jeho 245 - leté historii.

 Období, vyznačující se nekonečnou škálu  válek  a v posledních dekádách „bojů proti terorismu“  končícího světového hegemona.

 Debakl, který „nejmocnější“ armáda světa v této lekci  utrpěla znamenala pro USA „účet“ 2 461 zabitých  Američanů  a částku 2,3 bilionů dolarů z kapes daňových poplatníků.  Pro Afghánistán  statisíce  obyvatel zabitých v důsledku války, nemocí a podvýživy  a statisíce uprchlíků.  Navíc, jak je dobrým americkým zvykem, zmrazení více než 9 miliard afghánských zahraničních aktiv potřebných pro vyhladovělý a zdevastovaný národ.

    Odchod amerických vojsk z Afghánistánu  je  potvrzením, že svět se mění. Jak ale podotkl  prezident Biden, USA je zapojena do vážné soutěže s Čínou,  s Ruskem se potýká s výzvami na více frontách,  potřebné je posílit americkou konkurenceschopnost.

 „Útěkem“ z Afghánistánu si tak USA uvolnily ruce pro své další tažení  nejen proti Číně a Rusku, které již v současnosti  mají obklopené  svými  vojenskými základnami.

Americký nový odhad nákladů na „válku proti  teroru“ je  stanoven na 8 bilionů dolarů. V době, kdy  Bidenova  administrativa usiluje o uvolnění částky až 4,5 bilionů dolarů ke zmírnění chudoby, oprav zchátralé infrastruktury a zabezpečení veřejných služeb. Podobně jako její stálý spojenec Británie, jejíž  zdravotnictví  trpí chronickým nedostatkem finančních prostředků.  Pozadu nezůstává ani vláda ČR, která se na konci svého mandátu může „pyšnit“ posvěcením nákupu  francouzských  dělostřeleckých kompletů César, předražených téměř o 50 % oproti původní nabídce. V době, kdy dochází k astronomickému navyšování státního dluhu, kdy pravice se tvrdě vymezuje vůči každé  přidané  koruně   našim seniorům  a kdy  další nákupy vojenské techniky pro potřeby nikoliv  obrany  ČR, ale zájmů NATO   jsou na „spadnutí“. 

 V souvislosti s blížícími se parlamentními volbami je třeba připomenout, že ze stávajících politických stran zastoupených v PS PČR je KSČM  jediná  skutečně levicová strana, která dlouhodobě  preferuje  vystoupení ČR z NATO. Strana usilující o zabezpečení míru a sociálních potřeb svých občanů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama