Mgr. Miroslav Kavij

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.12.2017 9:09:56

Hlas lidu byl před rokem 1989 vyslyšen občas, od té doby nikdy !

Hlas lidu byl před rokem 1989 vyslyšen občas, od té doby nikdy !

Jeden z mnohých názorů, který slýchají členové krajské organizace KSČM při shánění podpisů občanů Plzně pod Petici a Návrh místního referenda o připravované fúzi městské teplárny s Křetínského společností Plzeňská energetika.

    Zda bude prosazen záměr zastupitelů především z řad ODS a ČSSD nebo   zůstane Plzeňská teplárenská nadále celá ve vlastnictví města napoví již 14. prosince jednání Plzeňského zastupitelstva.

      Minimálně zajímavý je výrok primátora Plzně Martina Zrzaveckého (ČSSD), který na adresu iniciativy KSČM řekl, že petice je legitimní nástroj a referendum forma přímé demokracie a nemůže tak nikomu bránit, aby je použil. „Nicméně to téma je natolik složité, že se obávám, že referendum použít nejde,“ míní.

        Nesouzní uvedený výrok s všeobecným a častým názorem  občanů, že  politici potřebují hlasy voličů pouze k jejich zvolení a následně se pro ně  stávají  pouhým  plebsem a  bezprávným obyvatelstvem ?

        Je zřejmé, že žádná právní překážka konání místního referenda o PT neexistuje. Pokud si primátor Zrzavecký myslí opak, lze mu doporučit pečlivé prostudování zákona o místním referendu. Jestliže mohli lidé rozhodovat o vstupu do EU, proč by nemohli rozhodnout, zda má teplárna zůstat městu? Zpochybňování  způsobilosti voličů by v konečném důsledku znamenalo zpochybnění legitimity volby zvolených zástupců ( do parlamentu i krajských či městských zastupitelstev), neboť by pak bylo možné tvrdit, že lidé nejsou schopni vybrat ani vhodné kandidáty do těchto sborů. Veškerá vyjádření tohoto typu zavání účelovou snahou hledat za každou cenu argumenty, aby bylo rozhodováno na půdě zastupitelstva a lze se oprávněně ptát proč se zastupitelé tolik bojí hlasu lidu, díky kterému byli do svých funkcí zvoleni a kterému by měli být alespoň morálně odpovědní.

      Krajská organizace KSČM kladně vnímá podporu plzeňských občanů. Mnozí z nich nabízí pomoc při sběru podpisů, další sdílí návrhy a doporučení co dále dělat k zefektivnění podpisové akce. „Bez Vás bych vůbec nevěděl, co se chystá. Díky, že se tak snažíte“, řekl jeden z podepisujících. „Nikdy jsem komunisty nevolila. Ale teď jste tady jediná strana, která myslí na lidi a hájí jejich zájmy. Ostatní koukají jen na svoje koryta a lidi je nezajímají“, sdělila před stadionem jedna starší paní.

   O postoji KSČM k této otázce píší pravidelně nejen místní média, ale zmínka se objevila dokonce i ve slovenském tisku.  I na základě uvedeného ohlasu je krajská organizace KSČM přesvědčena, že rozhodnutí v takto závažné otázce by mělo být na základě referenda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama