Mgr. Miroslav Kavij

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2018 11:51:11

Jaké bude další zahraniční směřování České republiky ?

Jaké bude další zahraniční směřování České republiky ?

Dluh USA narůstá a nedávno prolomená hranice jeho zadlužení čítající astronomickou výši 20 bilionů USD nebude konečná !

      Jakou zátěží je pro tuto velmoc stávající státní dluh je patrné i z následujícího údaje. V roce 2015 činila úhrada úroků plynoucích z tehdejšího  celkového dluhu USA částku 402 miliard dolarů. Z celkového  státního rozpočtu tak jen úroky tvořily 10%. Pro porovnání, podle zveřejněných údajů  činily ve stejném roce výdaje  USA na potravinovou pomoc, vzdělání, bydlení, vnitřní záležitosti, energii a životní prostředí, nezaměstnanost a dopravu celkovou částku 379 miliard amerických dolarů.

      V kontrastu se státním dluhem tak vyznívá stále se navyšující se částka na zbrojení. Jen v letošním roce chce „Amerika“  napumpovat do této oblasti 692 miliard dolarů   -  v přepočtu kolem 15 bilionu korun. Pro srovnání – Putin poukázal, že Rusko vydá v roce 2018 na zbrojení  2,77 bilionu rublů - v přepočtu asi bilion korun.

       Za velikostí amerického vojenského rozpočtu je třeba vidět především domácí zbrojní průmysl. Největší výrobní odvětví, které si USA ponechaly.  Není tajemstvím, že i nepřímá účast Spojených států i v menším válečném konfliktu spolehlivě zvedá cenu akcií domácím výrobcům zbraní. 

      USA svoji historickou šanci  propásly.  Nevyužily trvale roli světového hegemona, kterou získaly díky rozpadu Sovětského svazu, na kterém se sami aktivně podílely. Za uvedené období dokázaly pouze válkou zbídačit spoustu států, které jim nebyly mocensky spřízněny a ve kterých chtěly prosadit své ekonomické zájmy. Navíc si nechtějí  připustit, že tuto roli přebírá nejen  Čína, ale i  Ruská federace. Velmoci, které se budou  přinejmenším spolupodílet na dalším směřování světového vývoje lidstva.

      Zahraniční politika ČR je  dlouhodobě jednostranně orientovaná a upřednostňována  na  EU a USA. V případě vazeb na USA jsme již několik let stále více vtahováni do  dobrodružných válečných operací  agresivního paktu  NATO. V otázce  našeho členství v  EU je  občanům neustále vnucována představa, že  především z ekonomických důvodů nemůžeme  opustit toto skvělé uskupení.  Kdo by se dále podílel na pohádkovém  hospodářském růstu Německa ?  Hlasy občanů ČR jsou zatím ohledně možnosti  vystoupení z EU i  NATO  dlouhodobě a úspěšně umlčovány. Voličům je nejen  některými vrcholnými politiky a politickými stranami sdělováno, že nejsou „ svéprávní „ v těchto zásadních otázkách rozhodovat.

    Čas ukáže, zda bude nakonec hlas lidu vyslyšen!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama