Mgr. Miroslav Kavij

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2018 8:30:43

Zklamal český stát v otázce těžby lithia?

Zklamal český stát v otázce těžby lithia?

Lithium.

 

     Předvolební „trhák“ před loňskými parlamentními volbami poté, kdy na veřejnost prosákla informace, že tehdejší ministr za ČSSD Jiří Havlíček podepsal s australskou firmou  EMH memorandum o těžbě lithia u Cínovce.  Dokument se stal terčem kritiky především ze strany KSČM a hnutí ANO. Kvůli memorandu se v týdnu před podzimními volbami sešli mimořádně tehdejší poslanci, kteří přijali usnesení, žádající v něm vládu o zrušení platnosti uvedeného dokumentu.

       Přestože Česká republika v březnu memorandum o porozumění s EMH vypověděla, získala v těchto dnech australská společnost European Metals Holdings  povolení od úřadů v České republice k zahájení 13 průzkumných vrtů znamenající důležitý krok v rámci studie proveditelnosti projektu.

       Podle České geologické služby je v Česku evidováno 571,5 milionu tun rudy s 1,14 milionu tun lithia, což podle odhadů představuje asi tři procenta světových zdrojů. Naprostá většina této suroviny se nachází na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese.

        Lithium používané například při výrobě baterií je tak právem považováno za kov budoucnosti. Odhaduje se, že v roce 2040 bude 35% veškerých prodaných vozů na elektrický pohon.

      Pohádka o těžbě lithia v režii českého státu tak dostává další trhliny. Sliby a ujišťování našim občanům, že případná těžba lithia bude  prováděna za pomoci státu se  rozplývá dál.  Představy australské firmy o zahájení hlubinné těžby v Krušných horách v roce 2022, kdy během 21 let těžby chce „získat“ 37 milionů tun rudy se zatím naplňuje.

     Kapitalismus stojící na tvrdých a nekompromisních finančních zásadách si vybírá svou daň i v případě „českého“ lithia. Stát opětovně zklamal. Nemalé finanční prostředky namísto toho, aby byly použity ve prospěch českého státu a jeho občanů tak budou plynout do kapes australského investora.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama