Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2019 9:20:00

Olomouckým dobrovolným hasičům pomáhají nová auta

Olomouckým dobrovolným hasičům pomáhají nová auta

Modernizace technického vybavení olomouckých jednotek dobrovolných hasičů pokračuje. Tentokrát dvěma jednotkám přibyla nová auta.

„Auta i vybavení jednotlivým sborům doplňujeme soustavně. Jsme si vědomi důležitosti dobrovolných hasičů pro bezpečnost města a tak chceme, aby byly jednotky vybaveny co nejlépe,“ řekl při předávání vozidel primátor Mirek Žbánek.

Dvě nová sociálně upravená vozidla tentokrát obdrželi zástupci SDH Droždín a Holice. Předání se mimochodem odehrálo před krásnou novou zbrojnicí, která slouží od letošního června dobrovolným hasičům ve Chválkovicích.

„Náklady na pořízení automobilů jsou téměř 2,3 milionu korun,“ konstatoval Martin Major, náměstek primátora, odpovědný za oblast ochrany obyvatel. Část prostředků městu pomohla zajistit dotace z Ministerstva vnitra, respektive z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru v rámci programu Dotace pro jednotky SDH obcí a to částkou ve výši 900 tisíc korun. Zbývajících skoro 1,2 milionu korun hasičům přidalo ze svého rozpočtu město.

„Důležité bylo upravit technickou specifikaci automobilu pro potřeby vybraných jednotek. Pro jednotku sboru dobrovolných hasičů Holice jsme zvolili variantu osmimístného automobilu, který má speciální hasičskou vestavbu,“ popsal náměstek Martin Major. „Ta umožňuje převoz plovoucího čerpadla, motorové stříkačky s příslušenstvím, hasicích přístrojů a má další úložné prostory pro předepsané vybavení. V případě jednotky Droždín jsme zvolili variantu devítimístného automobilu, který má pouze základní hasičské vybavení a slouží převážně pro potřebu evakuace ze zasaženého území a k přepravě hasičů na místo zásahu.“

Oba automobily už mají i nová jména. V Droždíně bude jezdit Hasilka, což je jméno, které vybrali nejmenší droždínští hasiči při hlasování. Dobrovolní hasiči v Holici se rozhodli vzdát poctu svaté Pavlíně, která je patronkou Olomouce, a svůj nový vůz proto pokřtili jménem Pavlínka.

Průměrné stáří vozového parku olomouckých hasičů bylo ještě donedávna více než 14 let. „Jedná se tak o další krok k obnově vozového parku, kterým se nám daří plnit slib daný naším hasičům,“ dodal Martin Major. Statutární město Olomouc bude v obnově vozového parku za využití dotací pokračovat i v dalších letech. „V příštím roce chceme pořídit další dva nové dopravní automobily pro jednotky Chomoutov a Topolany a dále moderní zásahovou cisternu pro jednotku ve Chválkovicích,“ doplnil primátor Mirek Žbánek. Letos v lednu dostaly nová auta také jednotky z Černovíra a Radíkova.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama