Mgr. Ondřej Benešík

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2021 21:02:00

Materiální škody utrpěly firmy, stát i fyzické osoby

Materiální škody utrpěly firmy, stát i fyzické osoby

Interpelace na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 6. května 2021 na ministryni Schillerovou ve věci Vrbětic.

Vážený pane premiére, vážená paní ministryně, děkuji za slovo. Moje interpelace se týká Vrbětic, které jsou v mém volebním obvodě. Ve Vrběticích při výbuchu muničního skladu došlo ke ztrátě dvou lidských životů, což je samozřejmě ta největší tragédie a největší ztráta. Materiální škody utrpěly firmy, stát i fyzické osoby. Bezpečnostní složky byly několik let vázány na likvidaci munice a ostrahu areálu, a tím státu vznikly další náklady, aby byl schopen zajistit bezpečnost na našich silnicích, nebo například v našich ulicích.

Já jsem v médiích zaznamenal informaci, že zvažujete vymáhání náhrad škody na Ruské federaci, což si myslím, že je správný přístup. Chci se zeptat, zda Ministerstvo financí už v tomto ohledu podniká, byť nějaké přípravné kroky, minimálně tím, že mapuje terén a vyhodnocuje, jakým způsobem by se toto dalo zvládnout a jak dále postupovat. A také bych se chtěl zeptat na to, zdali stát odškodňuje nebo odškodní například majitele zemědělské půdy a lesů, popřípadě další poškozené, kteří kvůli výbuchům nemohli na svých nemovitostech hospodařit a využívat je.

Nejde jenom o to, že utrpěli takto přímé ztráty, ale logicky ten majetek, například ty lesy, kde nemohli hospodařit, tak nějakým způsobem zpustl, napadl ho kůrovec a podobně, takže oni nemají jenom tu ztrátu přímou, ale taktéž budou muset ten majetek dát do původního stavu, což taktéž bude stát rozhodně nějaké finanční prostředky. Takže já vám děkuji za odpověď na tyto dva dotazy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama