Mgr. Ondřej Benešík

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2014 10:23:07

Uděláme vše proto, aby k vraždění ve střední Africe nedošlo

Uděláme vše proto, aby k vraždění ve střední Africe nedošlo

Zástupci KDU-ČSL pomáhají zabránit násilnostem ve střední Africe.

 Čech Vojtěch Bílý a Ital Aurelio Gazzera se snaží zabránit velkým násilnostem ve městě Bozoum ve Středoafrické republice. Včera o tom proběhlo jednání na Ministerstvu zahraničních věcí v Praze.
 
Ve Středoafrické republice je složitá politická i humanitární situace. Proti sobě stojí převážně muslimští povstalci Seleka a křesťanské ozbrojené skupiny Antibalaka. Ve městě Bozoum, kde česká nezisková organizace Siriri postavila školu, působí Čech Vojtěch Bílý a Ital Aurelio Gazzera. Situaci v okolí města hodnotí oba jako velmi výbušnou a bojí se vypuknutí velkých násilností, které skončí masakrem muslimského obyvatelstva. Oba jednají se všemi zúčastněnými skupinami a volají po přítomnosti francouzských vojenských jednotek rozmístěných v zemi v rámci mise Sangaris. Ty sice do města přijely, ale opět odjely. Pro uklidnění situace by ale bylo třeba znepřátelené skupiny odzbrojit.
 
Apely Vojtěcha Bílého a Aurelia Gazzery a jejich přátel z neziskových organizací vyslyšel poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL), předseda Výboru pro evropské záležitosti, a zahraniční expert KDU-ČSL Pavel Svoboda. Iniciovali schůzku na Ministerstvu zahraničních věcí, která proběhla ve středu 8. ledna. Během ní ujistil vrchní ředitel Ivan Jančárek všechny zúčastněné, že MZV dělá ve spolupráci s francouzskou diplomacií maximum pro to, aby se ve městě Bozoum zabránilo nejhoršímu. Na schůzce byli přítomni i spolupracovníci Vojtěcha Bílého, zástupci neziskové organizace Siriri ředitel Karel Plechl a Vojtěch Šmolík.
 
„Letos uplyne dvacet let od genocidy ve Rwandě. Dostali jsme důvěryhodné informace o hrozícím masakru ve městě Bozoum, kde dlouhodobě působí české neziskové organizace. Je naší povinností udělat vše proto, aby k vraždění nedošlo. O to se nyní všichni společně snažíme,“ zhodnotil schůzku poslanec Ondřej Benešík.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama