Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

Měníme klima v české politice!
  • SZ
  • Praha 7
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.05.2018 17:08:00

Ministerstvo financí blokuje rušení heren

Ministerstvo financí blokuje rušení heren

Ministerstvo financí brání rušení heren v Praze, a to i na místech s nulovou tolerancí hazardu.

Ministerstvo financí brání rušení heren v Praze, a to i na místech s nulovou tolerancí hazardu. Ta je účinná v některých částech metropole již od roku 2012. Přesto řada heren stále funguje. Důvodem je bezpříkladná liknavost ministerstva. Pokud se situace urychleně nezmění, pražský zastupitel Ondřej Mirovský (SZ) je připraven na resort podat žalobu.

„Téměř polovina Prahy již hazardu vyhlásila nulovou toleranci. Herny se však proti rušení odvolávají k ministerstvu financí. Resort ale o některých případech nerozhodl ani po šesti letech. V praxi pak herny spokojeně fungují dál. To je nadále neúnosné. Jsem proto připraven podat na ministerstvo žalobu,“ uvedl Ondřej Mirovský, předseda Legislativního výboru hl. m. Prahy a lídr pražských Zelených.

Legislativní výbor pražského magistrátu doporučil Radě hlavního města podat na ministerstvo podnět pro nečinnost. Pokud resort nezačne urychleně konat, přijde na řadu žaloba.

V praxi vzniká kvůli enormním průtahům při rozhodování rozkladové komise ministerstva financí absurdní situace. V pražských městských částech, kde je hazard zakázaný, přesluhují hazardní přístroje dva roky i déle, takže se tyto části Prahy mohou radovat ze zrušení hazardu pouze na papíře.

Nulová tolerance hazardu je aktuálně z větších městských částí na P2, P4, P5, P6, P7 a  P12.

Od ledna 2017 začal také platit nový zákon o hazardních hrách, který dává radnicím více pravomocí při regulaci hazardu. Rušení pražských heren na základě magistrátní vyhlášky se nijak nemění.

Při nedávném zasedání české vlády se ministři vlády v demisi seznámili s konkrétními dopady nulové tolerance hazardu v Kolíně, kde kriminalita poklesla o polovinu. “Dalo by se tedy očekávat, že vláda hnutí ANO půjde sama příkladem. Ministerstvo financí za vlády Andreje Babiše a ministryně Schillerové přitom prokazatelně selhává ve schopnosti rozpohybovat  rozkladovou komisi a brání tím městům v úplném zákazu hazardu. To je neakceptovatelné,” doplňuje Mirovský.

Martin Svoboda, předseda spolku Občané proti hazardu, k tomu dodává:

“Situace okolo rozkladové komise na ministerstvu financí je dlouhodobě nešťastná. Zatím žádnému ministrovi, kterého za ty dlouhé roky pamatujeme, se s jejím fungováním nepodařilo nic udělat. S paní ministryní v demisi Schillerovou jsme mimo jiná témata jednali i v této záležitosti a z jejích slov mám pocit, že by mohla být prvním ministrem financí, který ve fungování tohoto orgánu zjedná pořádek. Na druhou stranu se nelze divit protihazardním politikům z Prahy a jiných měst, kterým již dochází trpělivost s touto disfunkcí. I z mého pohledu je totiž nepochopitelné, že rozhodnutí ve věci rozkladu, které má být vydáno bezodkladně, leží na rozkladové komisi rok nebo ještě déle”.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama