Mgr. Pavel Dobeš

  • Praha 3
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2012 15:00:26

MD pokračuje v přípravách napojení CRV na základní registry

MD pokračuje v přípravách napojení CRV na základní registry

Připojení aplikace Centrálního registru vozidel na základní registry je další plánovanou změnou nového registru vozidel.

Tuto zásadní změnu provede Ministerstvo dopravy na základě požadavků obcí s rozšířenou působností, které agendu registru vozidel vykonávají. Ministerstvo dopravy proto ve spolupráci se zástupci Správy základních registrů uskutečnilo první fázi školení, na kterém byli úředníci ORP seznámeni s informacemi o tom, co vše toto propojení v praxi přinese. Následně proběhne druhá fáze školení, na které úředníci uvidí praktickou ukázku ovládání aplikace.

Ministerstvo dopravy během procesu přípravy připojení na základní registry provádí v jednotlivých krocích testování systému, dílčí aplikační změny potřebné  pro toto napojení a zároveň pracuje na příslušné metodice. „Jedním z těchto kroků jsou také samotná školení. Chceme, aby se v předstihu na napojení na základní registry mohli připravit také úředníci ORP,“ uvedl k tomu ministr dopravy Pavel Dobeš s tím, že první část školení proběhla již v tomto týdnu.

První fáze školení byla určena pro jednoho vybraného zástupce z každé obce s rozšířenou působností. V rámci toho se již v tomto týdnu uskutečnila dvě setkání se zástupci ORP, a to v Praze a Olomouci. Na přípravě první fáze se podílela i Správa základních registrů, pod kterou rozhraní základních registrů patří. Úředníci se díky tomu mohli seznámit s informacemi o základních registrech, jejich správou a logice nové koncepce vyplývající z odlišného přístupu k občanovi a referenčním údajům, které toto rozhraní základních registrů poskytuje.

Po skončení první části školení proběhne v souvislosti s napojením systému na základní registry další fáze školení pro úředníky ORP. Uživatelé mimo jiné uvidí práci se základními registry v situaci, kdy v aplikaci registru vozidel budou chtít ztotožnit majitele vozidla. Úředníci vykonávající agendu registru vozidel budou moci zároveň využít metodiku postupu a nápovědu práce se základními registry, která bude před napojením vložena přímo do aplikace CRV. Další možností, pomocí které mohou úředníci získat informace s ohledem na plánované napojení na základní registry, je Help Desk Správy základních registrů, speciálně určený pro otázky týkajících se funkčnosti základních registrů. „Mnoho aplikačních změn, které již přispěly k lepšímu uživatelskému prostředí, jsme zavedli na základě přání, připomínek a reakcí úředníků v uplynulé době, proto budeme rádi i za případné připomínky od úředníků v souvislosti s chystaným napojením na základní registry,“ doplnil ministr Pavel Dobeš.

Do školení jsou jako školitelé zapojeni také pracovníci některých ORP, např. vedoucí odboru dopravy Magistrátu města Ostravy Dalibor Mozdřeň a Petr Jelínek z Magistrátu města Jihlavy, kteří tuto možnost ocenili. „Společný postup ministerstva a obcí vítám. Ministerstvo dopravy se poučilo s chyb při spuštění registru a našim lidem na obcích vychází vstříc. Věřím, že očekávané připojení systému k základním registrům proběhne bez problémů," uvedl předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Ministerstvo dopravy na základě předchozích návštěv registračních míst ORP nadále pokračuje  na vylepšeních centrálního registru vozidel, zejména směrem k optimalizaci uživatelského prostředí. Z nejnovějších vylepšení jde například o rozšíření transakcí „oprava vozidla“, „výměna ORV“, „výměna TP“, „výměna RZ“ o možnost zrušit omylem zavedené doklady. Dále byla upravena položka výkon vozidla a VIN v záložce „Údaje o vozidle“ dle příslušné metodiky nebo možnost pamatování si země původu dokladů při lustraci dovezeného vozidla. Mezi již v minulosti zavedené změny patří například rozšíření operace „Oprava karty vozidla“, možnost vyhledání základního technického popisu vozidla dle kódu a obchodního označení, úprava změnové transakce „Změna doplňkového vybavení“, zaevidování doplňkového vybavení vozidla při volbové transakci „Přestavba“, umožnění trvalého nastavení tiskárny, nasazení funkce „Přehled odhlášek“, možnost exportu informací o vozidle. Mezi další uživatelská vylepšení patřilo i rozšíření formátů pro vkládání údajů technických popisů, možnost vytištění karty vozidla při jejím zobrazení přímo z prostředí webového prohlížeče nebo rozšíření číselníku „Druh RZ" o položku s názvem Trvale manipulační.

Dalším vylepšením, na kterém Ministerstvo dopravy na základě podnětů jednotlivých obcí již v současné době intenzivně pracuje, je optimalizace a zvýšení výkonu samotné infrastruktury CRV, která by ve svém důsledku měla přinést zrychlení některých odezev aplikace a ve svém důsledku větší uživatelský komfort. Již v minulém týdnu byla proto posílena produkční infrastruktura aplikace Centrálního registru vozidel o další servery, které obsluhují uživatele. Toto změna se projevila v přibližně 35-40 % nárůstu výkonu aplikace.

V novém Centrálním registru vozidel bylo provedeno od jeho spuštění až do konce měsíce října celkem 1 407 465 transakcí. Z tohoto počtu bylo například 125 255 prvně přihlášených vozidel v České republice, 180 998 přeregistrací, 37 167 výměn registračních značek a technických průkazů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama