ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.06.2010 16:42:08

Heslo doby? Změna, ale i kontinuita

Heslo doby? Změna, ale i kontinuita

Projev v rámci politické diskuse na Kongresu ODS

Heslem doby je změna. Tato změna otřásla naším postavením lídra pravice. Tato změna nám přinesla porážku ve volbách. Tato změna nám však zároveň nabídla příležitost.

Volání po změně zaznívá velmi silně i z naší členské základny. Přesto jsem si dovolil slovo změna doplnit druhým, podle mě stejně důležitým slovem. A to slovem kontinuita. Jsme přece konzervativní strana. Taková strana nikdy zcela nepodléhá módním vlnám. Ale zachovává si svou podstatu, drží se svých kořenů a základních postulátů. Pouze je vždy znovu a znovu interpretuje v nových podmínkách.

Ke změně samozřejmě potřebujeme odvahu. Ale my teď potřebujeme také rozvahu. Změna bez vědomí kontinuity není nic jiného než podléhání panice a chaosu. Proto říkám: rozumná kontinuita a odvážná změna.

A co je rozumná kontinuita? Co je odvážná změna?

Dámy a pánové,

rozumná kontinuita určitě znamená držet se našeho reformního programu. Odvážná změna spočívá v tom, že budeme náš program daleko razantněji prosazovat. Jsem si jist, že v tomto bodě nebudeme mít žádný spor.

Rozumnou kontinuitu představuje Petr Nečas a zaslouží si na tomto kongresu získat silný mandát a naši podporu. O odvážnou změnu se ovšem musíme zasadit my všichni ostatní. Jedinec to sám nezvládne. To už bude horší, protože ne všichni si pod tou změnou budeme představovat úplně to samé.

Co tedy musíme všichni v ODS učinit proto, aby byla ODS opět stranou, která umí vítězit? Která získá zpět důvěru voličů? Která obhájí postavení hegemona pravice?

V první řadě musíme ukončit éru vnitřních rozbrojů. Já tu nebudu plamenně hovořit o černých duších, o mořských živočiších a o postavách z románů Maria Puzza. Tento slovník přenechám médiím, která mají plné právo na expresivní vyjádření, i když se někdy míjí s realitou a ubližují. My máme povinnost naše problémy řešit. Já to řeknu úplně jednoduše: my prostě musíme zajistit, aby politika a program měly ve straně a jejích výstupech jednoznačně navrch nad lobbingem a byznysem.

Vážené delegátky, vážení delegáti! Toto je ta paradoxně skutečně odvážná změna, kterou od nás veřejnost žádá. To je ta změna, kterou když neuděláme, zmizíme v propadlišti dějin!

Zároveň je v tom však i kus rozumné kontinuity. Nejlepší věc na politice ODS v devadesátých letech byla ta, že měla skutečně celostátní záběr. Každý jí rozuměl, ať už byl pro nebo proti. Nedělila se na 14 regionálních politik. Ony viditelné negativní jevy, o kterých jsem se zmínil a které veřejnost tolik kritizuje, jsou nejhorším projevem tohoto regionalismu. Ale technicky vzato jsou pouze jeho důsledkem, ne příčinou. Když odstraníme příčinu, kterou je špatná komunikace, špatná personální práce a následné uzavírání se, pak zmizí i důsledek.

Na dlouhých deset let jsme rovněž zapomněli či neuměli skloubit legitimní regionální zájmy se zájmy celku. Kontinuita znamená vzpomenout si, že to jde a musí jít. Naše parlamentní a vládní reprezentace musí té regionální či komunální naslouchat, regionální reprezentace si musí uvědomit, že žijeme v jedné zemi a že v ní nežijeme sami. Návrhy ve sněmovně nesmí překvapovat naše starosty (naposledy výherní terminály). Mnohé kraje a mnohá města si zase myslela, že sněmovna má smysl, jen když se porcuje medvěd. ODS tím připomíná ne zcela idylické manželství po dvaceti letech. Žijeme vedle sebe, nikoliv spolu. Pojďme zase obnovit náš manželský slib. Pojďme všechny úrovně politiky ODS žít opět spolu a ne jen vedle sebe!

Druhá věc, kterou musíme udělat, je zvolit si skutečně nové, silné a dělné vedení.

Třetí věc, která souvisí s prvními dvěma, je, že musíme obhájit naši programovou převahu. Nikoli pouze nad levicí, ale také nad novými stranami, které zde vyrostly a které budou nejen našimi koaličními partnery, ale zároveň nebezpečnými konkurenty.

Na posílení programového a odborného fundamentu mi osobně velice záleží. Využijme náš potenciál, který nové strany nemají a nemohou mít. Potenciál široké členské základny a našich vzdělávacích institucí (CEVRO). Porazme nové strany jejich vlastní zbraní: inovací. Inovací, která nám umožní vychovat nové lidi, přicházet s novými myšlenkami a reagovat na potřeby lidí rychleji, než to dokáží ony.

Dámy a pánové, tím, že zřejmě budeme ve vládě, máme šanci si naši porážku odpracovat. Ve vládě už nerozhodují pouze populární lídři a hesla o dinosaurech. Lidé chtějí vidět řešení. ODS prohrála volby. Ale může vyhrát cenu pro nejužitečnějšího člena vlády. Udělejme pro to vše! Ukažme, že ODS a jedině ODS znamená ŘEŠENÍ!

Vážené delegátky a vážení delegáti! Poprvé za dvacet let ODS reálně hrozí, že ztratí pozici rozhodující politické síly. Pokud správně nepochopíme změny, ke kterým dochází ve společnosti, pokud se jim nedokážeme přizpůsobit a následně je vést, pak nuceně vyklidíme pole jiným. Můžeme se buď stát lídrem změn, nebo jejich obětí. Třetí cesty pro ODS není.

Vážené dámy a pánové,

my přece chceme dál hrát významnou roli v české politice. My máme sílu a vůli k rozumné kontinuitě a odvážné změně. Jděme do toho! Buďme rozumní! Buďme odvážní!

Mgr. Pavel Drobil, člen VR a předseda OS Karviná a poslanec PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama