ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2011 10:24:00

Ostravsku se bude lépe dýchat

Ostravsku se bude lépe dýchat

Poslanci dnes schválili novelu zákona o ochraně ovzduší.

Zákon umožní snížit úroveň znečištění ovzduší a sníží rizika pro lidské zdraví. Nový zákon přispěje ke zlepšení situace v Moravskoslezském kraji, který patří k nejvíce znečištěnému regionu v Evropě.

"Na Ostravsku je kvůli znečištěnému ovzduší zvýšená úmrtnost a vysoký výskyt respiračních onemocnění. Nelze jen přihlížet tomu, jak jsou dlouhodobě překračovány limity pro ochranu lidského zdraví," upozorňuje na potřebnost novelizace Pavel Drobil, místopředseda a poslanec ODS, který stojí za vznikem novely. Zároveň dodal, že nový zákon konečně dá městům do rukou nástroj například pro vytvoření nízkoemisních zón. Také díky tomu se bude podle Drobila Ostravsku lépe dýchat.

Do tzv. nízkoemisních zón budou moct nově vjet pouze vozidla, která plní emisní parametry. Zóny bude možné stanovit jen tam, kde dochází k překračování imisních limitů, a kde současně existuje objízdná trasa. Novela zákona zpřísňuje emisní limity a technické požadavky na provoz zdrojů znečišťování ovzduší.

"V úsilí zlepšit ovzduší v našich městech musíme pokračovat. Musíme tlačit na to, aby úřady dbaly na dodržování integrovaných povolení. Ministerstvo životního prostředí také musí přísně uplatňovat zákon, který mu umožňuje při smogové situaci omezit výrobu ve velkých zdrojích," zdůraznil Drobil s odkazem na situaci v Moravskoslezském kraji.

Účelem nového zákona je předcházet znečišťování ovzduší a snížit jeho úroveň tak, aby byla omezena rizika pro lidské zdraví, snížit zátěž životního prostředí látkami vnášenými do ovzduší a poškozujícími ekosystémy a vytvořit předpoklady pro regeneraci složek životního prostředí postižených v důsledku znečištění ovzduší a snižovat emise skleníkových plynů vznikajících v důsledku používání pohonných hmot v dopravě.

V řadě oblastí ČR dochází dlouhodobě k překračování limitních hodnot stanovených pro ochranu lidského zdraví, což má za následek kromě negativních dopadů na lidské zdraví také sankce ze strany Evropské komise. Z analýz vyplývá, že nástroje, které měl současný zákon o ochraně ovzduší k dispozici, byly nedostatečné či nefunkční a nevedly k plnění cílů stanovených platnou českou i evropskou legislativou.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama