ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2010 12:50:58

Program Zelená úsporám pro panelové domy je zastaven

Program Zelená úsporám pro panelové domy je zastaven

Po 12 měsících přijímání je třeba vyhodnotit dosavadní průběh této části programu.

Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že od úterý 15.00 hodin dočasně přerušuje přijímání žádostí pro panelové domy v rámci programu Zelená úsporám. Všechny již přijaté projekty budou řádně zadministrovány. Původní oblasti podpory pro nepanelové bytové domy a rodinné domy pokračují a budou i nadále financovány beze změn.

Důvodem tohoto kroku je nutnost vyhodnotit po 12 měsících přijímání dosavadní průběh této části programu, provést analýzu skutečně čerpatelných prostředků, když v posledním období Státní fond životního prostředí ČR zaznamenal prudký nárůst nedostatků v projektové dokumentaci i samotné investiční připravenosti projektů. Výsledky analýzy budou zveřejněny začátkem příštího roku a budou podkladem pro další otevření programu. Příjímání dalších žádostí pro panelové domy bude možné se začátkem nové stavební sezony v roce 2011.

Program Zelená úsporám byl zahájen 22. dubna 2009 a byl určen výhradně pro vlastníky rodinných a vybraných bytových domů. A následně od 1. září byl otevřen také pro panelové domy. Program je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora je poskytována formou dotace. Program je financován z příjmů z prodeje jednotek AAU. Dosud byly prodány ve smluvní výši 18,2 miliardy korun. Uzavírání smluv lze očekávat i v dalších měsících, přičemž MŽP o dalších prodejích jedná. Na základě odhadů při zahájení programu se očekávalo, že by cílový výnos z prodeje emisních přebytků mohl být kolem 25 miliard korun.

Eva Veverková, tiskové oddělení MŽP
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama