Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2020 11:53:31

Problém ve finanční gramotnosti Čechů nebo v nízkých mzdách?

Problém ve finanční gramotnosti Čechů nebo v nízkých mzdách?

Pravicoví politici se ve veřejných debatách odvolávají na mantru, že základní příčinou chudoby je finanční negramotnost. Jenže podle agentury Median si Češi nejčastěji půjčují zejména na životně nezbytné věci, jako je nájem, energie či spotřebiče.

Ve veřejném prostoru se čím dál více objevují tendence považovat finanční (ne)gramotnost za prapůvodce chudoby. Je tedy zapotřebí si uvědomit, že v tomto případě jsou základní příčinou chudoby nízké mzdy. Z dat ČSÚ jednoznačně vyplývá, že téměř čtvrtina domácností nemá na neočekávaný výdaj 10.700 korun.

Pravicoví politici se velice často odvolávají na to, že příčinou zadluženosti českého obyvatelstva je nízká míra jeho finanční gramotnosti. Je ovšem zapotřebí si upřesnit, že podle agentury Median pro server Alarm si Češi nejčastěji půjčují na životně nezbytné věci, jako je nájem, energie či velké spotřebiče.

K této problématice navíc v současnosti přibyl zhoubný trend, kdy cena majetku (cena bydlení, tj. nájmy nebo pořízení nemovitosti) roste rychleji, než cena práce (mzdy u dělníků v průmyslu a platy u referentů ve službách), což tuhle skupinu obyvatel výrazně znevýhodňuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama