Mgr. Pavel Hofrajter

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2018 21:28:49

Volební debakl

Volební debakl

Absolutní a totální volební prohra se má nazvat absolutní volební prohrou - debaklem. Neschvaluji žádná vyjádření typu "strana se odrazila ode dna". Kdo to říká, ten lže. Ne nám, členům ČSSD, ne voličům, ale především sám sobě!

 Sociální demokracie dostala v uplynulých komunálních volbách to, co si zasloužila. Strana, která má nejdelší historii ze všech politických stran v naší republice, se teď propadá na dno Mariánského příkopu. Stoupání bude těžké… A velmi pomalé. Voliči dali jasně najevo, co si o sociální demokracii myslí. Nebo spíše o směru politiky, který teď sociální demokracie razí… A nebo se snad do voleb promítly nekonečné půtky mezi funkcionáři, frakcemi, organizacemi uvnitř strany? Nedivil bych se. Volič je zhnusen tím, co se v soc. dem. děje. A strana místo toho, aby se konsolidovala a snažila se "dát věci do pořádku", sebou dál plácá jako ryba bez vody...

Dnes jsem četl cosi o dělení sociální demokracie. Jak se někdo může vůbec opovážit chtít rozdělit 140 let starou politickou stranu? Což si nevážíte její historie? To, že značka sociální demokracie v současnosti „netáhne“ je podle mě normální. Jsem rád za ten projev demokracie, kdy je u kormidla chvíli ten a chvíli onen. Co byste chtěli? Vládu jedné strany po dobu třiceti let? Ne, děkuji, to už tady bylo. Všichni, kteří promluvili o tom, že by se soc. dem. měla rozdělit, by se nejdříve měli zamyslet nad tím, co říkají. Dochází jen k přilévání oleje do ohně…

Musíme zastavit… Zhluboka se nadechnout… Přemýšlet a pracovat… Jak se chceme domluvit s voliči nebo jinými partajemi, když se nedokážeme domluvit sami mezi sebou? Ze soc. dem. odchází spousta lidí. Spousta lidí ani nemohla kandidovat v barvách soc. dem. (viz Brno). Proč? Naší strategií je odehnat od nás schopné lidi? A nahradíme je kým?

V době, kdy strana prožívá takto těžké časy, je třeba se ještě více semknout. Uvědomit si, proč jsme do sociální demokracie vstoupili. Někdo vstoupil z přesvědčení. Jiný proto, že tíhne k levicovému myšlení. Někdo jen proto, že ho oslovil program strany. Ze srdce se mi hnusí ti, kteří do ČSSD vstoupili pouze s vidinou moci, zisku a vlivu. Takové lidi soc. dem. nepotřebuje.

Pohled do minulosti. To je to, co by nyní měli všichni sociální demokraté udělat. Z historie se totiž máme poučit. Tak se poučme. Jedno štěpení strany tady už bylo. Ve dvacátých letech a žádná „dobrá strana“ zrovna nevznikla. Po tomto štěpení sociální demokracie téměř ztratila lidový dům v Praze (ne že bychom si dnes mohli jeho dalším vlastnictvím být jisti).

Nemůžeme štěpit stranu. A poslední věc, která nechci aby vyzněla jako klišé – dejme do záchrany naší strany srdce, jinak je to už opravdový konec sociální demokracie. Sociální demokracie takové, jakou ji před 140 lety zakládali naši předci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama