Mgr. Petr Gazdík

  • STAN
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2020 12:03:00

Kolektivní smlouva obcím ulehčuje plnění povinností, plynoucích z autorského zák

Kolektivní smlouva obcím ulehčuje plnění povinností, plynoucích z autorského zák

Sdružení místních samospráv ČR, které zastupuje téměř 2000 především menších obcí a měst, uzavřelo dohodu s kolektivními správci autorských práv OSA a INTERGRAM.

 Ta umožní jednoduché vypořádání autorských práv nejen členským obcím SMS ČR, ale také jimi zřizovaným příspěvkovým organizacím a neziskovým spolkům, které na jejich území sídlí. Cílem dohody je ulevit samosprávám od administrativních povinností a podpořit kulturní a společenské aktivity a dostupnost služeb v menších obcích.

Na základě kolektivní smlouvy mezi SMS ČR a kolektivními správci autorských práv OSA a INTERGRAM bude SMS ČR za své členské obce, které o to projeví zájem, provozovat jednoduchý systém paušálního vypořádávání autorských práv. Vyřeší za ně všechny povinnosti, obec jen uhradí částku za zvolený balíček licencí. Balíčky jsou výrazně zvýhodněné – oproti běžným cenám obsahují u jednotlivých práv slevu v řádu až desítek procent.

„Obce a města pořádají celou řadu kulturních a společenských událostí nebo provozují zařízení, v nichž dochází k užití autorských práv, například místní obecní rozhlas, komunitní domovy, obecní hospodu či obchod. Z toho jim plyne povinnost uzavírat licenční smlouvy s kolektivními správci. Současný proces vypořádávání autorských práv ale zahrnuje povinnost individuálně pro každou akci hlásit počty návštěvníků a ohlašovat užitý repertoár, vysvětluje místopředsedkyně SMS ČR, poslankyně Věra Kovářová (STAN), co bylo důvodem jednání mezi zástupci obcí a kolektivními správci.

Malé obce jsou dnes zatíženy řadou povinností, na jejichž plnění nemají potřebný aparát. Je tedy často složité udržet v nich kulturní a společenský život. „Vlivem různých byrokratických opatření z vesnic pomalu mizí dostupné služby, zavírají se hospody, restaurace, obchody. Uzavření této kolektivní smlouvy mezi SMS ČR a kolektivními správci obcím ulehčuje plnění povinností plynoucích z autorského zákona, umožňuje jednoduché vypořádávání autorských práv pro rozmanité typy produkcí a přispěje k podpoře společenského dění na venkově,“ popisuje Petr Gazdík (STAN), člen podvýboru pro kulturu a místostarosta členské obce Suchá Loz.

Uzavření dohody přivítal i ministr kultury Lubomír Zaorálek. „Ministerstvo kultury takovéto iniciativy velmi vítá, protože jde o dobrý příklad spolupráce mezi uživateli, tedy jejich sdruženími a kolektivními správci. Podobné kolektivní smlouvy významně přispívají ke zjednodušení licencování autorských práv.“

Jak bude smlouva mezi SMS ČR a kolektivními správci fungovat, popisuje předseda představenstva OSA Roman Strejček: „Našli jsme optimální a férový formát spolupráce a vytvořili unikátní systém paušálního vypořádávání autorských práv. Obce, ale i školy, dobrovolní hasiči nebo myslivci jednoduše použijí licence z nakoupeného balíčku při pořádání slavností, plesů nebo dalších akcí na svém území. Zájmem autorů samozřejmě je, aby jejich tvorba, kultura a tradice z regionů nezmizely.“

„Licence z těchto balíčků mají řadu výhod: užití hudby se vypořádává za všechny kolektivní správce, jde o paušální systém, není proto třeba hlásit počet návštěvníků dané akce, nerozlišuje se, zda je vybíráno vstupné,“ doplňuje Ludvík Bohman, ředitel INTERGRAM. „Oproti běžným sazebníkům navíc získají obce a neziskové spolky prostřednictvím SMS ČR výrazné slevy, které mohou přispět k podpoře jejich kulturních a společenských aktivit. Věřím, že tato kolektivní smlouva přinese pozitiva obcím i samotným tvůrcům. Nejenže malé obce ušetří na poplatcích, ale SMS zároveň pomůže se vzděláváním uživatelů a veřejnosti v oblasti ochrany autorských práv a jejich významu pro českou kulturu. Bez řádného financování totiž kvalitní kultura chřadne, a to si nepřeje nikdo z nás,“ uzavřel Bohman.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 1900 obcí a měst v ČR.

OSA, Ochranný svaz autorský, je soukromý profesní spolek se 100letou tradicí, který si založili samotní autoři hudebních děl v roce 1919. Jedním ze zakládajících členů byl například Karel Hašler. OSA je kolektivní správce, který má oprávnění zastupovat autory a nakladatele hudebních děl od Ministerstva kultury ČR na základě autorského zákona. OSA zkracuje vzdálenost mezi tvůrci hudby a těmi, kteří hudbu používají při svém podnikání. Zprostředkovává uživatelům hudby licenční smlouvy na užití autorsky chráněných hudebních děl více jak 3,5 milionu autorů všech žánrů z celého světa, z čehož je více než 9 tisíc domácích. Od roku 2018 funguje jako jednotné kontaktní místo za všechny ostatní kolektivní správce v ČR, kde uživatelé hudby získají licenční smlouvy na akce s živou a reprodukovanou hudbou. A stará se o to, aby autoři obdrželi autorské odměny za hudbu, kterou denně slýcháme z rádií i z televizí, na koncertech, v barech a restauracích, pouštíme si ji na internetu nebo z hudebních nosičů. Díky grantovému projektu Partnerství podporuje OSA více než 250 hudebních projektů za rok.

INTERGRAM je kolektivní správce zastupující výkonné umělce a výrobce zvukových a audiovizuálních záznamů, pro které spravuje jejich majetková práva. Role INTERGRAM spočívá v propojování výkonných umělců a výrobců s vysílateli, provozovateli veřejných produkcí a dalšími uživateli spravovaných předmětů ochrany. INTERGRAM vznikl v roce 1990 jako nezisková organizace založená samotnými umělci a výrobci, která se stará o to, aby jejich tvorba byla právně a finančně vypořádána při jejím užití. Díky INTERGRAM umělci a výrobci v Česku i v zahraničí dostávají spravedlivou odměnu. INTERGRAM jmenovitě zastupuje více jak 650 tisíc nositelů práv, z toho je více než 16 tisíc domácích. Výkon kolektivní správy provádí INTERGRAM na základě oprávnění uděleného Ministerstvem kultury ČR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama