Mgr. Petr Havlík

  • Občané
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2012 12:21:00

Levice, pravice, veverky, EU aj

Levice, pravice, veverky, EU aj

1.Lidé se dnes u nás s oblibou dělí na levičáky a pravičáky, kam se řadíš ty? Lidé se odjakživa dělí na různé skupiny a kategorie. To není nic nového. Já jsem toto téma důkladně rozvedl ve své poslední knize „Jak (ne)dělat dějiny“.

Ideologické dělení téměř zcela ztratilo svůj obsah i význam. Dostalo podobu spíše berličky, marketingové identifikace, a dokonce získalo pejorativní význam. Obávám se, že se dnes společnost už zase dělí spíše na MY a ONI, přičemž ti ONI, jsou ti, kteří ten stát de facto ukradli pro sebe sama. Pro mne jsou podstatnější životní postoje a zásady. Je to o úctě a respektu k tradičním konzervativním hodnotám. Je to úcta k rodině, respekt k pravidlům i nepsaným etickým normám. Nenechme se zmást předvolebním nálepkováním. Česká politika dnes připomíná spíše cynické kšefty. O obhajobě hodnot to bohužel není ani náhodou, i když se tak naši tzv. pravičáci i tzv. levičáci snaží tvářit.

2.Čeho by si měli lidé všímat u politiků, kterým chtějí dát svůj hlas?

Politika je důležité řemeslo, neboť vykonavatelé něčí vůle mimo jiné spravují veřejné prostředky. Tudíž by to měli být lidé se svým jasným příběhem a historií. Měli by být kompetentní a osobnostně zralí. To je elementární předpoklad kredibility. Já k tomu dodávám, že by měli mít jasné rodinné zázemí a měli by být alespoň základním způsobem ekonomicky zabezpečeni. Pokud si budeme plést osobnosti s celebritami z bulváru, pak nám není pomoci. Já navrhuji dlouhodobě zásadní změnu volebního systému, abychom mohli volit konkrétní lidi a ne marketingový kompars, o němž často nemáme ani tušení.
 
3.Tento týden přinesl další veverčí show, stranu opustila Karolína Peak a s ní i další poslanci, myslíš, že je to výraz její odpovědnosti vůči svým voličům?

Přiznám se, že se v tom rozverném hopsání veverek neorientuji. A těm různým veletočům úžasných blondýnek nejen nerozumím, ale ani jim nevěřím. Ještě před volbami 2010 jsem veřejně prohlásil, že projekt VV je karikaturou politiky. Není co dodat. Snad jen to, že by bylo dobré znát, kdo skutečně ten nákladný cirkus zaplatil a co od toho očekával. Zdaleka nejde jen o pana Bártu.

4.Také jsme si tento týden přečetli nové preference politických stran a dozvěděli se, že volby by vyhrála ČSSD a jako druzí by se umístili komunisté. Máš pro to nějaké vysvětlení?

Naše jakoby pravicová vláda znechutila lidem politiku natolik, že mnozí raději nepůjdou volit vůbec anebo to na protest hodí třeba i komunistům. Nikdo nevěří nikomu a ničemu. Strach z budoucnosti může posunout kyvadlo do různých, a to až extremních, poloh. Není to nelogické, ba naopak, je to spíše zákonité. Já jsem kritický vůči všem parlamentním stranám, neboť jsem přesvědčený o tom, že se i parlamentní opozice významně spolupodílela na dnešní zkáze. Pro příklad uvedu zákon o tzv. obnovitelných zdrojích, tedy i o fotovoltaických elektrárnách, který ze zištných důvodů podpořili i poslanci KSČM. A těch příkladů by bylo mnohem více. O vazbách mezi ČSSD a ODS, ale i TOP 09, netřeba pochybovat. Stačí uvést např. kontakty mezi pány Janouškem a Janstou.

5.Mnoho lidí se mě ptá, jaký je tvůj postoj k EU a vůbec k tomuto evropskému projektu.

EU je jedna z alternativ naší příslušnosti k nějakému vlivovému uskupení. Pokud jsme se pro tuto eventualitu sami a dobrovolně rozhodli, pak bychom v ní měli hrát plnohodnotnou a důstojnou roli. Nepochopení této pozice může znamenat vydání se nebezpečí, že další vývoj půjde přes nás, proti nám nebo bez nás. Je to také o tom, jací lidé nás ve strukturách EU zastupují a čí zájmy tam hájí. Je to ale i o tom, jak férově a odpovědně dokážeme čerpat evropské dotace. A hlavně je to o tom, zda si dokážeme či nedokážeme zamést před vlastním prahem.
Projekt EU není jen o ekonomice, ale i o společném sdílení určitých hodnot. Samozřejmě má mnohé vady na kráse, spoustu protichůdných vlivů a zájmů, přebujelou administrativu atd. Ale nic z toho není důvodem k tomu, aby se pan prezident stavěl do ostré nepřátelské pozice a zatahoval do svých osobních válek celou zemi. Má snad jinou variantu? Pokud ano, pak ať to řekne. Třeba je to varianta připojení se do sféry vlivu Ruska. Já to nevím. Václav Klaus nám tuto odpověď dluží. Kdo vlastně určuje a dělá zahraniční politiku v Čechách? Nejsou to spíše mocné zahraniční byznysové lobby? Občas to tak vypadá. Jsem pro jasnou a transparentní zahraniční politiku a naši dospělou účast na projektu společné Evropy. Zatím působíme jako nedospělé a ne příliš vychované zlobivé dítě. Jsem také pro vyvážené vztahy se všemi zeměmi, s nimiž můžeme rovnoprávně a vyváženě kooperovat a obchodovat.

Otázky položil Ing. František Kšír

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama