Mgr. Petr Havlík

  • Občané
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2011 10:30:00

Nekonečný příběh pokračuje č. 6

Nekonečný příběh pokračuje č. 6

Exministr spravedlnosti Němec získal další státní zakázku. Za 35 mil. Kč poskytuje jeho advokátní kancelář právní služby Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv. Mlýnek na peníze se točí vesele dál a dál.

Vzpomínáte na loňský rok, kdy se sestavovaly kandidátky pro komunální volby? Tehdy véčkaři nabídli redaktorovi MF Dnes Jaroslavu Kmentovi pozici lídra na kandidátce v Praze 1. Kmenta to s díky odmítl. Že by už tehdy někdo tušil, že nás čeká seriál o ABL?

Česká vrcholová politika je postavena především na prvoplánové účelovosti. Občas tak vznikají téměř neuvěřitelné kuloárové koalice, které pak ovlivňují příběhy na naší politické scéně. Proslýchá se, že čerstvým příkladem zákulisních dohod je sbližování čtveřice Bárta – Hašek – Hrdlička – Klaus. Zdá se vám to nelogické? Ano, ale copak má česká politika nějakou jinou logiku, než právě onu účelovost? A když je potřeba vytáhnou naši eskamotéři své oblíbené mantry - o klidu na práci, padni komu padni, nutnosti reforem, rozuměj zdražování, boje s korupcí a hlavně pozor na ty kritiky a kverulanty.

Vleklá krize zdravotnictví se zúžila pouze na platy lékařů. Zapomenuto zůstane hospodaření VZP, předražené nákupy a ceny léků. Rád bych se mýlil, ale to bychom museli žít asi v jiné zemi.

Kauzou posledních dnů je kauza Vondra. A co příští týden? Uvidíme. Vondra má proti sobě silný tým protivníků. Především jsou to otcové zakladatelé TOP 09 Mirkové Kalousek a Topolánek. K ruce mají bývalého šéfa úřadu vlády Nováka, ale taky mediálního mága Kuzmiaka a řadu dalších. Nebyl náhodou v té době Topolánek premiérem a Kalousek ministrem financí? Záhadný zisk majitelů společnosti ProMoPro svádí k různým úvahám. Přesto se vtírá otázka, zda to není odveta za Bartáka. Mlha střídá mlhu.

Pouze tři státy světa povolují akcie na majitele v listinné podobě bez omezení. Marshallovy ostrovy, Nauru a Česko. Akcie na majitele (anonymní) nejsou povoleny např. v Austrálii, Belgii, USA, Rusku, Švédsku, Japonsku, Itálii atd. Parta „dolce vita“ si z Česka vytvořila svůj Klondike. Je to výsledek všech vlád, včetně té poslední tzv. protikorupční.

Heslo: Korupce (Ottova všeobecná encyklopedie) Korupce – úplatkářství. Zneužití veřejných zdrojů či postavení pro vlastní obohacení. Korupce porušuje formální principy veřejné služby, zásady rovnosti občanů a transparentnosti politiky, podporuje zákulisní politiku, vytváří klientelistické sítě a kliky. Obchází zákony a transformuje politické strany do trhově nekalých podnikatelských subjektů. Vyvolává nedůvěru voličů v politický systém. Může posilovat vliv extrémistických a populistických politických směrů. Komentáře netřeba.

V okolí prezidenta Klause se rodí projekt prezidentské knihovny, prý pod oslavným názvem Centrum dokumentování úspěchů. Za touto kimirsenovskou vizí stojí dlouholetý přítel V.K.  JUDr. Karel Muzikář st., kterého můžete objevit i pod jmény Zdeněk či Kurt. Tak se zdá, že se pan MUDr. Jan Hnízdil ve svých soudech příliš nemýlí.

Nedávno jsem četl zajímavou analýzu, která popisuje a mapuje tzv. českou cestu privatizace. Vychází z ověřených zdrojů a konkrétních dat. Zaměřuje se na investiční privatizační fondy, banky, ale i osudy privatizovaných podniků a roli podniků s majoritní účasti státu. Ze 437 investičních privatizačních fondů jich 10 nejúspěšnějších získalo body od více než 40 % občanů. 75% fondů řídili bývalí nomenklaturní kádři a pracovníci či spolupracovníci StB. Někteří jiní nastoupili do služeb zahraničních investorů. To je zárodek dnešních českých miliardářů, kteří si, až na vzácné výjimky, ochočili nastupující politickou garnituru.

Autor textu nahrazuje populární slovo tunelování za výstižnější pumpování. Tuto dobře připravenou partu postupně doplňovali mladší vlčáci, kteří posléze ovládli i penězovody z veřejných zdrojů. Kdo si dnes vzpomene na Harvardské fondy, lokální banky či pozdější roli Konsolidační agentury a mnohé další? Musíme popsat minulost, abychom pochopili současnost a mohli lépe projektovat budoucnost. Pokud ovšem už není pozdě. Nekvalita a nepoctivé úmysly stahují naši zemi níž a níž.

Připadá Vám normální, že v Německu koupíte téměř všechny potraviny levnější než u nás? Je normální, že mají obchodní řetězce nemravné marže, např. u brambor 100% a u pečiva 60%? Neměl by ÚHOS zkoumat případné kartelové dohody?  Anebo jde o záměrné oslabování či likvidaci domácí produkce a výroby? Očekávané zvýšení DPH (prvý součást důchodové reformy!) situaci ještě dramaticky zhorší. Často pochybuji nejen o dobrých úmyslech, ale i o zdravém rozumu našich vládců.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama