Mgr. Petr Štěpánek, CSc.

  • SZ
  • Praha 4
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2015 14:20:35

Městské části přicházejí při výkonu státní správy o miliony

Městské části přicházejí při výkonu státní správy o miliony

Stát předal obcím s rozšířenou působností, a tedy i městským částem v Praze, řadu správních činností, na jejich výkon však nepřispívá tak, aby dotace pokryla náklady.

Městská část Praha 4 tak na výkon státní správy každoročně doplácí z vlastního rozpočtu.

„Naše městská část doplácí každý rok zhruba 13 milionů korun na výkon státní správy,“ uvedl starosta Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ). „Stát nám sice práci přidal, ale na její výkon nám nepřidělil dostatek finančních prostředků. Peníze tak musíme vydávat ze svého rozpočtu a tyto prostředky nám pak pochopitelně chybějí v jiných oblastech, mimo jiné ve školství a při péči o seniory.“

Na Ministerstvu vnitra ČR se dnes uskutečnilo setkání starostů obcí s rozšířenou působností, jehož cílem bylo informovat o připravovaných změnách v oblasti veřejné správy.

„Věřím, že stát změní dosavadní uspořádání, které podle mého soudu nemá žádnou logiku a poškozuje městské části,“ uvedl v této souvislosti starosta Petr Štěpánek. „Na našem úřadu nyní například vydáváme na požádání občanské průkazy a pasy každému občanu České republiky, ať je odkudkoli, vybereme od něho správní poplatek, ten však pošleme do místa jeho trvalého bydliště.“

Městská část Praha 4 z vlastních zdrojů doplácí na výkon státní správy zhruba 13 milionů korun (údaj je z roku 2014). Tato výše je závislá na tom, kolik správních poplatků a pokut se podaří vybrat. V případě nižšího výběru, hlavně u pokut, je rozdíl vyšší a může tvořit i 20 milionů korun. Rozdíl mezi dotací poskytnutou ze státního rozpočtu na výkon státní správy  a výdaji na výkon státní správy činí každoročně zhruba 39 milionů korun. Rozdíl tvoří správní poplatky a pokuty, které městská část vybrala a jsou příjmem jejího rozpočtu. V celé Praze se tento deficit odhaduje na 600 milionů korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama