Mgr. Radek Vondráček

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2021 7:33:00

Jsem pro dva volební obvody - Čechy, Morava a Slezsko

Jsem pro dva volební obvody - Čechy, Morava a Slezsko

Komentář na facebookovém profilu k jednání o novele volebního zákona

 Zúčastnil jsemse jednání ústavně právního výboru k novele volebního zákona, kterou se snažíme zaplnit mezeru způsobenou nálezem Ústavního soudu. Zdá se, že návrh, aby se v ČR volilo v jednom volebním obvodu, což - jak přiznávají i odpůrci tohoto řešení - je z hlediska rovnosti hlasů a spravedlivého poměrného zastoupení to nejčistší řešení, definitivně nenašel podporu. Přitom si ale všichni uvědomujeme, že kraje zkrátka nejsou stejně velké, mají značné rozdíly v počtu voličů, a určitou nerovnost tím pádem žádná matematická metoda úplně neodstraní. Navrhl jsem tedy svým kolegům, aby se v ČR volilo ve dvou obvodech. A to ve volebním obvodu Čechy a ve volebním obvodu Morava a Slezsko.

Nejedná se přitom o žádný můj nápad zčistajasna, ale o uspořádání, které vychází z našich historických tradic. Vždyť na našem území se již od vzniku parlamentarismu v 19. století volili poslanci Říšské rady za jednotlivé země. Naposledy se mandáty přidělovaly třem zemím v roce 1946, teprve v jejich rámci se organizovaly volební kraje. Mimochodem volby v roce 1946 vyhráli celostátně komunisté, ale s velkými rozdíly – v Čechách měli 43 %, na Moravě se Slezskem 34 % a na Slovensku nevyhráli a měli „jen“ 30,5 %.

V samotné úvodní preambuli Ústava ČR uvádí, že stát vytváří občané v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a že se hlásí k dobrým tradicím státnosti Koruny české. Proto v rámci těchto dobrých tradic lze vytvořit zemské volební obvody pro volby do Poslanecké sněmovny. Velké volební země, kde se bude volit značné množství poslanců, zajistí poměrnost převodu získaných hlasů na mandáty pro politické strany.

Uspořádání voleb do Poslanecké sněmovny v rámci zemských volebních obvodů uzná přirozenou vazbu občanů na zemi, v níž žijí, uzná historické postavení Čech, Moravy a Slezska jako státotvorných základů České republiky, přitom bez nároků na státní rozpočet, a zajistí poměrnost voleb poslanců.

A jak dopadlo hlasování o tomto návrhu? 8 členů ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny hlasovalo PRO, 8 členů hlasovalo PROTI a 3 poslanci se zdrželi. To nepovažuji za vůbec špatný výsledek a motivuje mě tento návrh předložit všem poslancům k posouzení příští týden.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama