Mgr. Richard Andrle Sylor, MBA

EU je „ekonomickým obrem, ale "politickým trpaslíkem"
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2016 10:53:02

CZEXIT VS BREXIT

CZEXIT VS BREXIT

CZEXIT VS BREXIT

        Nedávné referendum o vystoupení Velké Británie z EU dalo evropským politikům pořádnou facku.  Málokdo očekával, že občané království skutečně ve všelidovém hlasování (referendu) budou hlasovat o vystoupení (52% Britů chce vystoupit). Bohužel toto referendum se neobešlo bez komplikací a to zejména s ohledem na kvalitu a spolehlivost informací. Občané spojeného království byly při prosazování BREXITu mediálně nekvalitě a možná i záměrně klamáni. Pokud by občané obdrželi správné informace, možná by hlasování dopadlo úplně jinak. Vraťme se však do Čech. Já osobně jsem pro zachování našeho členství v EU avšak s výhradou. Právě BREXIT a požadavky na referendum v dalších členských státech mají dát vládním garniturám najevo, že špatně vládnou. Přemíra regulací v oblasti sekundárního práva, nedávná neschopnost či neochota vyřešit migrační krizi a další vnitřní neshody uvrhají Unii do beznaděje.  Z tohoto pohledu je tedy nutné přijmout revizi tzv. Lisabonské smlouvy a odebrat Unii výhradní pravomoci v oblasti národní identity (např. vízovou, azylovou, imigrační, SZP politiku apod.). Ne vše co EU připravila je špatné, například vnitřní trh (jednotný trh) je jednou z velice dobrých a fungujících politik. Ponechme tedy Unii výhradní pravomoci tak, jek byly nastaveny v tzv. Maastrichtské smlouvě, tedy pouze v oblasti, která se dotýká právě fungování vnitřního trhu.  

Současná vláda nechce povolit všelidová hlasování (referenda) z obavy, že Češi nejsou tak vyspělí (gramotní), aby v referendu hlasovali a že se obávají, že občané pro hlasování nebudou mít dostatek informací. Já ani Úsvit si toto nemyslí, Češi jsou vzdělaný národ (většina občanů je středoškolského vzdělání a roste počet vysokoškolsky vzdělaných), také obavy z neinformovanosti jsou mylné, v době internetu, chytrých mobilů, televize a obecně medializace není možné poukazovat na neinformovanost. Pokud jsme mohli v roce 2003 hlasovat v referendu o vstupu, proč nemůžeme také hlasovat v referendu o CZEXITU. Vládní aparát se přizpůsobuje momentální situaci a unii, ne občanům našeho státu, kteří mu ve volbách udělili privilegia. Dokonce jedno z Parlamentních shromáždění rady Evropy vyzývá k zavedení referend do Ústavních pořádků členských států.   

Maďarský prezident vypsal referendum o migračních kvótách, Marie Le Pénová zase, pokud uspěje ve volbách, vyhlásí referendum o setrvání Francie v EU. Švýcarsko, Francie a některé jiné státy Evropy mají ,,referenda“ jako standard.

Všelidová hlasování ,,referenda“ chceme také zavést a prosazovat na Krajské a obecní úrovni tak, aby si občané mohli o důležitých otázkách sami rozhodovat. Typickým příkladem můžou být otázky imigračních center (detenčních zařízení) či jaderných uložišť, důležitých infrastrukturních projektů apod.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama