Mgr. Richard Brabec

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2016 8:25:00

Problém EIA? Výsledek nekompetentnosti bývalých vlád

Problém EIA? Výsledek nekompetentnosti bývalých vlád

Skloňování EIA naší politickou reprezentací po celé republice je dnes na denním pořádku. Dokonce tak často, že i každý cizím jazykem nevládnoucí občan této republiky už rozpozná, co se skrývá za touto anglickou zkratkou.

Skoro každý opoziční a kupodivu i koaliční politik dnes ví, jak se zákon o posuzování vlivů na životní prostředí měl v minulosti novelizovat, aby nedošlo k ohrožení výstavby dopravních projektů v České republice.

A já se ptám: Co dělali všichni ti dnešní kritici (a často političtí matadoři) novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí celých 10 let, kdy nám běžel čas na uvedení české legislativy do souladu s evropskou směrnicí?

Proč celých 10 let tito současní kritici postupu nové vlády nepřijali evropská pravidla a nezopakovali u těch nejstarších staveb proces posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) v době, kdy tyto stavby byly dost daleko od možného získání stavebního povolení? Proč svými silami nevyjednali už před lety případné výjimky u Evropské komise a neposlali 20 let staré projekty do dalších povolovacích řízení? Ve kterém roce zamrzl tlak poslanců a šéfů stavebních asociací na bývalé vlády, aby se posuzování vlivů na životní prostředí vyřešilo jednou provždy a aby se zrychlilo povolovací řízení veškerých staveb v ČR novelou stavebního zákona? O tom dnes dotyční mlčí a předhánějí se v obviňování současné vlády, že s Evropskou komisí nevyjednala speciální výjimku pro to, aby projektům, u nichž se za 20 let nekoplo do země, bylo pro výstavbu uznáno stanovisko EIA vydané ještě před vstupem ČR do Evropské unie. Toto stanovisko je sice z legislativního hlediska ještě platné, protože bylo vydáno na dobu neurčitou, ale pravděpodobně neexistuje projekt, u kterého by za těch 20 let nedošlo ke změně území, ve kterém má být realizován.

A pokud má Evropská komise takto staré projekty financovat z evropských fondů, pak nemůže být pro nikoho takovým překvapením, že si bude klást podmínky. A jednou z nich je právě nové posouzení vlivů jednotlivých záměrů na životní prostředí a zdraví našich občanů. Mimochodem právě současné vládě se u Komise podařilo jednu výjimku prozatím dojednat. A to, že se proces EIA nemusí opakovat úplně u všech projektů, ale že ty s „mladším“ stanoviskem EIA mohou běžet bez větších problémů dál. Díky tomu současná vláda zachránila přes 100 miliard korun, které bychom jinak už v loňském roce vraceli do Bruselu. To by byla zásadní rána pro už tak citlivý státní rozpočet. Zároveň můžou bez opakování procesu EIA běžet dál stovky stavebních projektů státních i soukromých investorů nevázaných na EU fondy.

To, že přístup Evropské komise je ohledně starších projektů velmi tvrdý až nekompromisní, je především důsledkem naprosté ignorace bývalých vlád a poslanců zákon o EIA novelizovat tak, jak to udělala celá Evropa už před léty.

Nemám problém s vyvozením politické zodpovědnosti, ale nebudu osobně pykat za neschopnost mých předchůdců. Za tu bohužel už dnes platíme my všichni.

Richard Brabec, ministr životního prostředí

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama