Mgr. Šárka Jelínková

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2020 11:47:00

Pětistovku měsíčně k důchodu za vychované dítě navrhujeme znovu

Pětistovku měsíčně k důchodu za vychované dítě navrhujeme znovu

Poslanci opoziční KDU-ČSL opět navrhli zvýšení důchodů o 500 korun měsíčně za každé vychované dítě.

 Na takové zvýšení by měl podle novely nárok člověk, který o dítě pečoval nejvíce aspoň deset let, především tedy matka. Mohl by to ale být i otec, osvojitel či pěstoun.

Přímý roční rozpočtový dopad předkladatelé odhadli na 16 miliard korun, z toho zhruba polovina by se podle nich státu vrátila. „Právě časově náročná péče o děti a výchova dětí je hlavní příčinou nižších důchodů matek, případně jiných pečujících osob, a to hlavně kvůli s tím související omezené možnosti kariérního růstu, zkráceným úvazkům či kvůli kratší době pojištění a chybějícím náhradním dobám,“ napsali předkladatelé v důvodové zprávě.

Pětisetkorunový příspěvek za vychované dítě lidovci navrhovali již dříve v širší důchodové novele, která se týkala například také vdovských penzí a zkrácení povinné doby pojištění pro získání nároku na důchod. Sněmovna předlohu zamítla loni v prosinci už v úvodním kole.

Nynější novelu poslanců KDU-ČSL nejprve posoudí vláda, která chce letos v prosinci přidat každému důchodci 5 tisíc korun. O novele rozhodnou zákonodárci. Není však jisté, zda ji Sněmovna stihne projednat do konce volebního období.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama