Mgr. Šárka Jelínková

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2017 21:15:00

Senioři v domovech dostávají z důchodu jenom kapesné

Senioři v domovech dostávají z důchodu jenom kapesné

Projev na 8. schůzi Senátu dne 20. července 2017 k návrhu zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti

 Paní předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové,

já bych k tomuto projednávanému zákonu měla, jenom k jednomu bodu, takovou malou připomínku. I když jsem k tomu nedávala žádný pozměňovací návrh, ale chtěla bych jenom, aby to tady zaznělo. Je to ten bod, který se tváří, jako že je to krok vpřed, ale pro mě je to spíš krok vzad, a to je to vyplácení důchodů prostřednictvím zařízení sociálních služeb jednotně 15. den v měsíci. V praxi to vypadá tak, že senioři v domovech pro seniory už tzv. ty své peníze a důchod vůbec nevidí, on už přijde jenom hromadně na účet toho zařízení, on je už jenom postaven do takové pasivní a pro mě ne příliš důstojné role potom člověka, který dostane takové kapesné, které je v současné době podle zákona ve výši 15 % výše jeho důchodu. Ten senior, to budeme možná časem i my, já, pokud budeme nuceni využívat tato zařízení, tak už nebudeme své důchody vůbec vidět, ale dostaneme kapesné 15 % svého důchodu, nebo jiná procenta, která budou třeba v té době aktuální.

Říkám to tady proto, zase na druhou stranu jsem si vědoma, že je to pro ta zařízení jednodušší. Většina těchto zařízení už tento institut využívá, ale musí si ho sjednat vždy individuálně s Českou správou sociálního zabezpečení. Není to zatím automaticky. Já jsem vždy byla zastáncem toho, že který zrovna přišel senior, ten den, kdy měl výplatu, když byl doma, tak ji měl i v našem zařízení, pošťačka přinesla důchod přímo seniorovi a on byl ten, který přišel, nebo my jsme přišli za ním a on si za ty služby zaplatil. Chci to jenom s ohledem na ta lidská práva, zachování této důstojnosti seniorů, zmínit. Na druhou stranu jsem si vědoma, protože jsem jezdila dlouhá léta jako inspektorka kvality do těchto zařízení, že mnohá tato zařízení nemají dostatečný počet pracovníků, je to pro ně jednodušší, dostávat ty peníze, spíš v současné době je ta situace zhoršující se, že těch pracovníků stále ubývá. Proto tedy jsem nepodala k tomuto žádný pozměňovací návrh, nechávám to takto, ale chtěla jsem, aby to tady zaznělo, že tento bod pro mě není krokem vpřed, ale naopak krokem vzad.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama