Mgr. Soňa Paukrtová

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.05.2011 18:49:20

Konkurenceschopnost je pro ČR nezbytností

Konkurenceschopnost je pro ČR nezbytností

Projev na 8. schůzi Senátu dne 4.5. 2011 k Národnímu programu reforem

Dámy a pánové, pane premiére. Já si myslím, že se dalo očekávat, že projednání tohoto bodu bude trvat velmi dlouho a uslyšíme tady různé druhy argumentů. Já bych vám jenom chtěla říct, že národní program reforem se snaží o to, aby ČR byla konkurenceschopná. A snaží se tak proto, nejen proto, abychom splnili závazek 2020, ale prostě proto, že to je naší životní nutností. Přece víme, že patříme mezi nejotevřenější ekonomiky na světě s dominantní orientací na export, a protože také jsme vysoce závislí na mezinárodní dělbě práce, a proto je pro nás životně důležité, abychom udrželi konkurenceschopnost, aby i vnitřní funkčnost naší země z tohoto ohledu. A z těchto východisek po mém soudu vychází národní program reforem. Mám za to, že jeho členění si ani tak příliš nevymyslela Vláda ČR, ale že vychází z těch překážek ekonomického růstu, který byl identifikován radou pro hospodářské a finanční záležitosti EU.

Čili já z tohoto usuzuji, že podobné problémy, které jsou řešeny tady v tomto materiálu, a vláda nijak netají, že v něm má i svůj program na příští léta, ale každá jiná vláda by musela přece řešit problémy podobné. To abychom byli nekonkurenceschopní, to je přece pro ČR naprosto smrtící záležitost. A jestli vláda uvažuje o tom, že zlepší podmínky zaměstnanosti maminek malých dětí, a má tady záležitosti prorodinné, jestliže chce odstraňovat diskriminaci v zaměstnávání seniorů, a tak dále, atd., tak tomu já prostě fandím, protože ty problémy tady v této zemi existují. Já mám prostě dojem, že ty problémy by musela řešit naprosto každá vláda. My jsme dnes žádáni pouze o souhlas k tomu, abychom tento materiál vzali na vědomí. Já jej určitě na vědomí vezmu.

A ještě bych chtěla říct jednu věc. Pokud jsem dobře četla kapitolu týkající se školství, tak přece už léta tady diskutujeme o tom, že učňovské školství v této zemi upadá, že není podporováno. Vláda, byť samozřejmě obecným způsobem do tohoto programu reforem dává zvláštní důraz na odborné a učňovské školství, rozhodně se tam píše, že nechce zvyšovat vysokoškoláky, kteří nenajdou práci, protože těch vysokoškoláků v dnešní době již existuje velké množství. V programu reforem je napsáno, že by bylo třeba zaměstnávat mladé lidi. Já mám pocit, že jsou to problémy, které by skutečně musela řešit každá vláda. Ale ten důvod, proč jsem se přihlásila, je v tom, že můžeme tady stokrát kritizovat snahu o zvýšení konkurenceschopnosti, ale pokud nebudeme konkurenceschopní při postavení naší ekonomiky, tak mně to připadá, že to pro naši republiku bude fakticky smrtící záležitost. Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama