Mgr. Soňa Paukrtová

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2012 18:50:00

Snahy o omezení imunity nevzdáváme

Snahy o omezení imunity nevzdáváme

Jen pár dní poté, co Senát překvapivě (kvůli odporu senátorů ODS a neúčasti senátorů ČSSD) neschválil poslanecký návrh na omezení trestní imunity zákonodárců pouze na dobu trvání mandátu, podala stejný návrh senátorka Soňa Paukrtová.

"Imunita trvající déle než mandát je nemorální. Má být nástrojem zajištění funkčnosti parlamentu, nikoli novodobým stavovským privilegiem," vysvětluje důvody předsedkyně senátního klubu TOP 09 a Starostové. Doživotní imunita podle senátorky Paukrtové s funkčností parlamentu nijak nesouvisí, navíc před nedávnem došlo k omezení imunity u prezidenta republiky. "Stav, kdy by hlava státu měla imunitu útlejší než členové Parlamentu, je jak v rozporu s našimi tradicemi, tak se zahraniční praxí.

Je-li ochrana prezidenta republiky omezena na dobu výkonu jeho funkce, mělo by to platit rovněž pro členy Parlamentu a soudce ústavního soudu," vysvětluje Soňa Paukrtová a dodává: "Doživotní trestní imunita je vnímána jako snad největší symbolické dělítko mezi politiky a ostatní veřejností." Naši poslanci a senátoři samozřejmě odstranění tohoto neoprávněného privilegia opět podpoří. "Věřím, že poslanecká sněmovna nebude mít se senátním návrhem problém, protože je totožný s tím, co sněmovna sama již odhlasovala," říká Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP09 a Starostové, a dodává: "Doufám, že situaci nezkomplikuje iniciativa senátorů ODS. Ti, přestože při posledním hlasování pro omezení imunity ruku v drtivé většině nezvedli, podali teď svůj vlastní návrh. Podle něj by se imunita vztahovala pouze na projevy v parlamentu, takový návrh nemá na podporu v obou komorách šanci, považuji to za kanadský žertík senátora Kubery. Přesto věřím, že tentokrát zrušení doživotní imunity projde a my tím odčiníme veliký dluh, který zákonodárci vůči občanům této země mají."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama