Mgr. Tomáš Chalupa

Praha 6; volby do PS: č. 9
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2010 10:44:20

Aby naše děti mluvily cizími jazyky stejně dobře jako lidé ze Skandinávie

Aby naše děti mluvily cizími jazyky stejně dobře jako lidé ze Skandinávie

Domnívám se, že právě vzdělaná společnost jedním ze základních řešení stávajících ekonomických problémů.

Pro lepší jazykové vzdělání jsme vytvořili jazykový program Otevřený svět, který se podle mého názoru ujal. Každý rok totiž vyjede do zahraničí více školáků Prahy 6. Na začátku šlo o sto padesát dětí, letos jich bylo v zahraničí už téměř osm set!

Na začátku jsme jazykové pobyty podporovali sami, nyní jsme získali silného partnera v Letišti Praha. Mojí ambicí je, aby každý žák druhého stupně alespoň jednou mohl vyjet na zahraniční jazykový pobyt. Pokud totiž naše děti nenaučíme alespoň je den cizí jazyk, daleko to nedotáhnou.

A jak toho dosáhnout? Jsem si vědom, že zahraniční pobyt je určitě důležitý, ale sám o sobě nestačí. Mou prioritou je posílit kvalitu i objem výuky cizích jazyků. Začít se musí odmalička. V každé školce by proto měla být možnost výuky cizího jazyka, povinně vyučovat angličtinu navrhuji už od první třídy, a to několikrát týdně. Druhý jazyk by se měl studovat zhruba od šestého ročníku.

Je dvacet let po revoluci a stále ještě úroveň jazykové výuky není dostatečná. I proto navrhuji také otevřít veřejnou debatu o možnosti vysílat vybrané filmy v televizi pro teenagery a děti v původním znění, bez dabingu. Vím, že to není populární, ale příklady z řady zemí ukazují, jak skvěle to pomáhá. Domnívám se, že právě vzdělaná společnost je jedním ze základních řešení stávajících ekonomických problémů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama