Mgr. Tomáš Chalupa

Praha 6; volby do PS: č. 9
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2010 10:26:04

Chceme skutečně udělat z Evropské unie světovou supervelmoc se superarmádou?

Chceme skutečně udělat z Evropské unie světovou supervelmoc se superarmádou?

Jsme připraveni na to, že na místech konfliktů po celém světě budeme mnohonásobně častěji pohřbívat evropské mrtvé?

Celá desetiletí slýcháváme od levice a intelektuálů, že Američané jsou samozvaní vládci světa, hlídací pes demokracie, světový policajt, ochránce světového míru!

Celá desetiletí na to zastánci evropské integrace reagují hlasitými výkřiky, že americká celosvětová arogance staví Evropskou unii na vedlejší kolej.

I proto se představitelé Evropské unie rozhodli pro vlastní bezpečnostní strategii, pro evropskou jednotnou bezpečnostní politiku.

Nyní se situace mění. USA zvolili cestu přátelského povídání, cestu výrazného snižování výdajů na zbrojení, o celou jednu třetinu. USA se nově domnívá, že konflikty vyřeší diskusí a dialogem. Už nechtějí být v roli světového policajta, ale rozhodce. Už nechtějí spory řešit silou, ale diskusí.

Americký poradce pro národní bezpečnost Henry Alfred Kissinger jednou řekl: „Potřebuji v Evropě jednoho člověka, kterému zavolám, když je problém.“ Evropská unie na to vsadila. Bude jeden ministr obrany!
Ale stačí to?
Bude Evropská unie tím d"Artagnanem podle známého „jeden za všechny, všichni za jednoho“?
Jsou evropští členové NATO sdruženi v EU připraveni převzít roli USA?
Chceme skutečně udělat z Evropské unie světovou supervelmoc se superarmádou, která dokáže sama svým občanům zajistit bezpečnost?
Svěříme jí svoji bezpečnost?
Znamená to, že převezmeme zodpovědnost za situaci v Afghánistánu, za vojenské základny USA po celém světě, za vybudování protiraketového štítu?
Zavedeme znovu povinnou vojenskou službu?
Nebo si myslíme, že stávající profesionální armáda je dostatečnou garancí a zárukou našich úspěchů v bojích a misích?

A znají tyto následky sami evropští občané? Nejspíš ano, vždyť Lisabonské smlouva byla nepochybně ve všech zemích důsledně a pečlivě diskutována, se svým přínosem, i odvrácenou tváří.
Takže je každý občan Evropské unie jistě připraven na to, že bude potřeba znásobit výdaje na obranu! Dosud USA vydávaly na obranu 4,8 % HPD, zatímco evropští členové NATO v průměru 1,67 % HDP.
Pokud ano, znamená to, že zvedneme daně? Bude souhrnná daňová kvóta 70 nebo 80 procent?
Pokud zvedneme daně, kdo je bude chtít platit?
Co budeme dělat s těmi firmami, které se rozhodnou přesunout kvůli daním svá sídla jinam? Zakážeme jim činnost, zavřeme je, zastřelíme?
Jsme připraveni seškrtat náš sociální stát, protože evropská politika bezpečnosti pro nás bude důležitější?
Jsme připraveni s křesťansko-židovskými kořeny Evropy zvládnout i situaci v okamžiku, kdy se Izrael dostane do vážných potíží? I navzdory tomu, že nejčastěji dávané jméno v porodnicích v řadě evropských měst už není David, ale Muhammad?
Jsme připraveni na to, že může dojít ke konfliktu mnohem blíž hranic EU, nežli v Izraeli? Například na Ukrajině?
Jsme připraveni na to, že na místech konfliktů po celém světě budeme mnohonásobně častěji pohřbívat evropské mrtvé?
Jsme my jako politici připraveni lidem říct, že jednotná evropská integrace s jednotnou bezpečnostní strategií s sebou nese i tuto odvrácenou tvář?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama