Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2021 13:57:00

Bezpečnost je faktor, který musíme brát velmi vážně

Bezpečnost je faktor, který musíme brát velmi vážně

Projev na 79. schůzi Poslanecké sněmovny 10. února 2021 k zákonu o podporovaných zdrojích energie

 Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci,

dovolte mi jenom krátce vystoupit k otázce zákona o přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice. Určitě se jedná o jeden ze zásadních zákonů, který má přispět k urychlení tranzice české energetiky a naplnění našich cílů směrem k udržitelnému rozvoji.

Naším úkolem zcela jistě je hledat cesty k čisté, ale také bezpečné energetické politice a našemu energetickému mixu. Rozhodně není tento zákon a neměl by určitě být pouze o jednom, i když velkém projektu. I proto souhlasím s tím, aby se pokud možno umožnila univerzalita celého toho zákona, aby byl použitelný i pro další čisté zdroje včetně výhledových technologií. Přesto ta legitimní otázka je, jak tento zákon bude mít dopad na největší projekt v novodobé historii naší energetiky, a to je výstavba nových bloků jaderné elektrárny Dukovany.

V tomto směru určitě bezpečnost je faktor, který musíme brát velmi vážně, a to především proto, že zde vytváříme vztah s partnerem, na kterém budeme několik desítek let závislí, a to nejenom v době výstavby. I proto jsem přesvědčen, že bychom měli brát zcela seriózně doporučení bezpečnostní komunity a vyvarovat se jakýmkoliv kroků, které mohou ohrozit energetickou bezpečnost České republiky či celkovou bezpečnost naší země nezdravou závislostí na rizikových dodavatelích. I proto sociální demokracie také v tomto duchu chce předkládat návrh doprovodného usnesení.

Naším cílem také musí být, abychom zajistili pro naše občany dostupnou energii a energii, jejíž dodávky budou stabilní, v tomto směru je zcela zásadní, aby tento zákon tomuto napomohl. A neposledním cílem určitě musí být, abychom byli schopni garantovat limity, horní limity výkupních cen tak, aby se to nepromítlo opět do cen, které budeme přenášet na spotřebitele, tudíž na všechny občany v této zemi. To jsou základní cíle sociální demokracie, i v tomto duchu jsem rád, že bude překládáno doprovodné usnesení, které jako člen vlády beru velmi vážně.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama