Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2020 17:21:00

Na pomoc českým občanům vyšleme letadla, první odletí na Kanárské ostrovy

Na pomoc českým občanům vyšleme letadla, první odletí na Kanárské ostrovy

Vláda ve středu 18. března 2020 schválila uvolnění finančních prostředků pro repatriaci českých občanů, kteří v důsledku aktuálních dopravních omezeních uvízli ve světě na své cestě do ČR.

 Ještě dnes tak Ministerstvo zahraničních věcí ČR vyšle první dvě letadla, a to pro české občany na Tenerife a Gran Canaria. Tam jich uvízlo zhruba 250. Další lety budou následovat. „Tisíce Čechů se pokouší dostat do ČR. Asi šest stovek lidí jsme již dostali domů autobusy, které jezdí po celé Evropě. Těm, pro které nemůžeme vyslat autobusy, chystáme pomoc leteckou. Ve spolupráci s komerčními dopravci chceme pomoci Čechům i mimo Evropu tak, abychom nenechali nikoho na holičkách, jak jsem slíbil,“ uvedl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

První dvě letadla odletí na Kanárské ostrovy – Tenerife a Gran Canaria – už dnes, tedy 18. března. Jejich kapacita je více než 300 míst, z ostrovů odvezou asi 250 českých občanů – všechny, kteří o návrat domů požádali. „Několik desítek míst nabízíme občanům dalších zemí Evropské unie, je třeba být za této mimořádné situace solidární. Je to také součást domluvy, stejně tak další členské státy vezmou na palubu svých letadel české občany. Ale zdůrazňuji, že z Kanárských ostrovů odvezeme všechny Čechy, kteří o to požádali nebo na poslední chvíli požádají,“ doplnil šéf české diplomacie.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček zároveň vyjednal výjimku s marockým protějškem tak, aby z Maroka mohlo zítra 19. března odletět komerční letadlo se zhruba 200 Čechy na palubě. V nejbližších dnech pak české letadlo zamíří také do Vietnamu. V současných hodinách probíhá koordinace s ostatními členskými státy na vyslání letadel do střední Ameriky (Panama, Dominikánská republika, Honduras) a Asie - čeští diplomaté dnes budou intenzivně vyjednávat návrat stovky Čechů, kteří uvízli na Filipínách.

Vedle letecké dopravy nadále pokračují i návraty autobusy z celé Evropy. K tradiční Vídni, Frankfurtu a Mnichovu přibyly nově spoje do Paříže a Lucemburku. Autobus byl vyslán také do Slovinska pro Čechy, kteří se nemohou dostat také např. z Chorvatska. Vzhledem ke komplikacím na letišti Schiphol bude vyslán autobus i do Amsterdamu. Další spoje budeme plánovat dle zájmu, který budou evidovat nadále naše ambasády. Aktualizovaný plán najdete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama