Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2020 20:33:00

Spisovatel Soyinka má s Havlem mnoho společného

Spisovatel Soyinka má s Havlem mnoho společného

Ministr Petříček se setkal s nositelem Nobelovy ceny W. Soyinkou, mluvili hlavně o lidských právech.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček v pátek 9. října 2020 přijal nigerijského spisovatele, lidskoprávního aktivistu a prvního afrického nositele Nobelovy ceny za literaturu Wole Soyinku. Hlavním tématem jejich setkání byla problematika lidských práv a demokracie. Ministr Petříček zmínil i dlouhodobé české humanitární angažmá v subsaharské Africe.

Šéf české diplomacie ocenil především spisovatelův neúnavný boj za svobodu a lidská práva. „Bylo mi ctí se s panem Soyinkou setkat, je skutečně významnou osobností světové literatury. V rámci našeho hovoru jsem připomněl osobnost prezidenta Václava Havla. Jako disident, esejista a dramatik má totiž s Wole Soyinkou mnoho společného,“ řekl ministr Petříček.

Tématem setkání byla i důležitost občanské společnosti při demokratických změnách v Československu v roce 1989. Petříček rovněž zmínil dlouhodobou pozornost, kterou Česká republika věnuje prosazování lidských práv a demokracie ve světě. „Věnovali jsme se i našemu angažmá v subsaharské Africe, kde se snažíme co nejefektivněji pomáhat těm, kteří to potřebují,“ dodal ministr. Spisovatel zase připojil svůj pohled na současný geopolitický vývoj ve světě.

Soyinka, který byl oceněn Nobelovou cenou v roce 1986, přicestoval do České republiky na Festival spisovatelů Praha 2020. Letošní jubilejní 30. ročník má podtitul „Nezbývá než doufat“. Soyinka se zúčastnil i čtvrtečního slavnostního zahájení. Celý několikadenní program festivalu je vzhledem k pandemii koronaviru dostupný v internetovém vysílání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama