Mgr. Tomáš Portlík

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2020 18:47:00

Investujme rychle do prevence, zaveďme pro občany „covid drive-in“

Investujme rychle do prevence, zaveďme pro občany „covid drive-in“

Praha, která v rámci Česka čelila nejvyššímu počtu nakažených novým koronavirem, se musí okamžitě zaměřit na prevenci, aby se i do budoucna snížily dopady pandemií na hospodářství a chod hlavního města.

„Na celém území metropole musí co nejdříve vzniknout hustá a každému Pražanovi dostupná síť testovacích míst. Na každém takovém „covid drive-in“ se zájemce otestuje ať už na protilátky nebo aktivní přítomnost nemoci, a dostane rychle výsledky,“ říká Tomáš Portlík, předseda pražské ODS. Podle něj se náklady na taková preventivní opatření několikanásobně vrátí, protože nebude při případných dalších vlnách nákazy koronavirem nutné umrtvovat celou ekonomiku a společnost. „Podle ekonomických studií bude třeba jen pro zachování statu quo pumpovat do pražského hospodářství více než 20 miliard korun každý měsíc. A například jen zjištění protilátek na Covid-19 u všech 1,2 milionu Pražanů by vyšlo na 900 milionů korun,“ doplňuje Portlík.

ODS je připravena s primátorem Hřibem a celou koalicí aktivně spolupracovat jak na celopražské úrovni, tak i v jednotlivých městských částech. Tomáš Portlík jako zastupitel městské části zároveň poukazuje na zkušenost z Prahy 9. „Plošně tam už nyní testujeme zaměstnance městského úřadu, domov pro seniory, středisko sociálních služeb nebo mateřské školky. Brzy je tak budeme moci otevřít, a ulevit pracujícím rodičům,“ vysvětluje šéf pražské ODS. Vzhledem k mnoha neznámým kolem koronaviru je nejefektivnější zaměřit se na trvalé snižování jeho infekčnosti v populaci při co nejmenším omezování běžného života občanů. „Hustá síť testovacích „covid drive-in“, podobně jako je tomu třeba v Jižní Koreji nebo Hong Kongu, umožní nejen městským organizacím, ale zejména komerčním firmám a podnikatelům pravidelně i nárazově dobrovolně testovat své zaměstnance či zákazníky. Získáme nejen dokonalá epidemiologická data o celé Praze, ale dokážeme včas zachytávat případná nová ohniska nákazy a rychle je izolovat bez rozvinutí epidemie,“ zdůrazňuje Tomáš Portlík z ODS s tím, že prevence by měla být nejvyšší prioritou pražské vlády. Praha je přitom podle opozice připravena při úzké kooperaci magistrátu a městských částí rychle zvládnout minimálně spuštění sítě testovacích „covid drive-in“, a připravit tak se na další vlny infekcí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama