Mgr. Václav Klaus

  • Trikolora
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2019 16:40:00

Co tu budu dřepět, už nikdy nepodpořím žádný implementační zákon

Co tu budu dřepět, už nikdy nepodpořím žádný implementační zákon

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 13. března 2019, kterým se mění zákon o obcích.

Dobrý den, dámy a pánové, já se omlouvám, že vás ještě dneska zdržím chvíli. Má to několik důvodů. Jeden z nich je, že já jsem bytostně přesvědčen, že to, že ten legislativní proces je zdlouhavý, je dobře. Protože kdybychom pracovali tak jako lidé v soukromém sektoru, tak nahrneme na ty občany 700 zákonů během měsíce a ta republika to nevydrží, takže čím déle se tady lidé dohadují třeba i o nesmyslech, tak to je dobře.

Shrnu dnešní den. Zaznamenal jsem s potěšením, že máme dva české zákony a jednu implementaci, takže jsme přijali národní agenturu pana Hniličky, ten sport, potom jsme přijali cizince, což byla evropská implementace. Já jsem to už včera tady nechtěl dále jitřit, nicméně jsem se rozhodl, že už nikdy nepodpořím žádný implementační zákon za těch dva a půl roku, co tady ještě budu dřepět.

A abych vám to řekl konkrétně, ještě k tomu včerejšku, až budete příště chodit po té kampani a něco slibovat těm voličům a říkat jim, jak je budete zastupovat a co dělat, tak jim nelžete a řekněte jim "no, z 60 % budu hlasovací automat a budu jak ovečka zdvihat ruku pro zákony, co sem přiletí, a ze 40 % budu jednat podle svých preferencí a toho, co vám slibuji.

A teď aby mi nebylo odebráno slovo, se už konečně dostanu k zákonu o obcích, který právě projednáváme. Musím říct, že podle mě má tento zákon zejména špatný název, protože podle mě by se měl jmenovat Předvolební slib hejtmanky Vildumetzové a jeho konotace. Čili je to trošku zmatečné. Ale já nejsem takový sněmovní jurista, abych to mohl rozporovat. Řeknu jako tradičně něco jiného než ostatní poslanci. Řeknu vám takovou vizi, jak by to mělo vypadat. Já budu hlasovat proti - samozřejmě s celým klubem - tomuto zákonu, ale řeknu vám takovou vizi, jak já to cítím. Stát by měl být silný a malý. Já například si velice vážím spousty senátorů, myslím, že Senát je politicky daleko lepší, zejména v minulém volebním období, ale i teď, nebo daleko víc s ním souzním. Nicméně podle mě žádnou pojistkou demokracie není, kdyby nebyl, mohli bychom se přesunout do té daleko hezčí budovy. Myslím, že by bohatě stačilo 100 poslanců pro takhle malou republiku. Protože takoví ti výrazní poslanci, jako pan poslanec Kalousek a další, těch není dohromady ani 100 a spousta lidí je tady, aby tady jenom zasedávala tu židli a dohlasovávala. Myslím si, že zákonů by mělo být tak málo, že ti poslanci by klidně mohli normálně pracovat, jednou za dva měsíce přijet a probrat během čtyř pěti dnů tu agendu a zase se slavně vrátit do regionů, kde by byli vážení pracující občané, přijeli by, snížili by daně a zase by odjeli, tady by zasedal jenom nějaký stálý výbor.

Takže to je asi taková vize, jak bych to já rád viděl. Je to samozřejmě disjunktní s tím, co právě projednáváme. Každopádně budu hlasovat proti. Děkuji. (Komentáře z pléna.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama