Mgr. Vítězslav Schrek

  • ODS
  • Vysočina
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.07.2023 6:23:00

Hledáme dodavatele stavby návštěvnického centra hradu Kámen

Hledáme dodavatele stavby návštěvnického centra hradu Kámen

Na konci letních prázdnin chce mít vedení Kraje Vysočina jasno, která stavební firma postaví moderní návštěvnické centrum hradu Kámen.

 Prozatím chybějící zázemí pro turisty i pro „hradní tým“ vznikne v místech bývalého pivovaru nedaleko vstupní brány do hradního areálu.

„Stavební práce za přibližně 22 miliónů korun by mohly začít už letos v říjnu. Budou trvat zhruba dva roky s tím, že nový objekt bude zpřístupněn současně s dokončením generální opravy gotického hradu, která začne v podobném termínu a bude důvodem pro dlouhodobější uzavření této historické památky ve vlastnictví Kraje Vysočina,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Podle náměstka hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury a památkové péče Romana Fabeše je výchozí myšlenkou pro revitalizaci stávajícího objektu obnova zaniklé hmoty bývalého pivovaru včetně střechy a oken v dochované obvodové zdi. „Nová stavba návštěvnického centra je navržena jako třípodlažní objekt včetně podkrovní části. Centrum nabídne návštěvnické zázemí s pokladnou a prostorem pro prodej drobných suvenýrů, občerstvením a sociálním zázemím, multifunkční kulturní prostor a kancelář pro personál hradu,“ popisuje Roman Fabeš.

V nejnižším podlaží budou zároveň prezentovány původní historické konstrukce zřejmě středověkého původu. „Při sestupu do přízemí nahlédne návštěvník skrze pororoštovou podlahu na původní historické základy. V přízemním podlaží bude také prezentován nález historické studny. Tyto konstrukce byly nalezeny při archeologickém průzkumu při bouracích pracích původní stavební zakázky,“ doplňuje Vítězslav Schrek.

V interiéru nového návštěvnického centra bude vystaven jeden motocykl jako logické provázání s hradem, jeho expozicí i s novodobou historií obce Kámen. Tento motocykl bude nejenom kulisou celého prostoru, ale bude také sloužit pro přímou interakci s návštěvníkem, třeba pro možnost oblíbeného fotografování.

Původní objekt pivovaru už na místě budoucího návštěvnického centra nestojí. Průběžně chátral do 70. let minulého století, pak byl přestavěn na objekt s toaletami pro návštěvníky. Jeho demolice začala v roce 2020, kdy se stavba návštěvnického centra rozběhla poprvé. Z důvodu rozsáhlých archeologických nálezů byla ovšem činnost následně zastavena a celý projekt musel být výrazně přepracován. Na místě jsou zachovány původní konstrukce – základy a části zdiva.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama