Mgr. Vítězslav Schrek

  • ODS
  • Vysočina
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.01.2023 11:30:00

Turistickou sezónu zahájí letos i na Hradě Kámen

Turistickou sezónu zahájí letos i na Hradě Kámen

Hrad Kámen se oproti plánům otevře veřejnosti ještě na letošní turistickou sezonu. Původně měl kvůli připravované rekonstrukci zůstat už zavřený.

Zahájení generální rekonstrukce objektu i prací na nových expozicích je odsunuté na září. Hradem, který je ve správě Muzea Vysočiny Pelhřimov, budou moci návštěvníci projít ještě do srpna. Letošní 50. sezóna je jubilejní od poslední rozsáhlé rekonstrukce v druhé polovině minulého století. Připravovaná oprava hradu a instalace nových expozic přijde Kraj Vysočina, jako vlastníka památky, na 110 milionů korun. Většinu nákladů by měl kraj pokrýt z dotací.

V nákladech jsou zahrnuty stavební úpravy, nové fasády, elektroinstalace, moderní expozice věnovaná historii sídla a také úprava expozice, která se už desítky let věnuje historickým motocyklům, počítá se i s objednáním restaurátorských prací. „Restaurování sbírkových předmětů se týká vybraných předmětů z historické trasy. Motocykly v rámci projektu restaurovány nebudou. Náročný proces čeká kastelánčin tým pokud jde o stěhování a ukládání exponátů. Ještě před zahájením prací bude část exponátů vrácena majitelům, některé projdou konzervací, aby se mohly vrátit do nových expozic, některé budou uloženy v depozitáři v jihlavském Heleníně nebo v zabezpečeném prozatímním depozitáři v Nemocnici Pelhřimov,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. Jak doplnil ředitel Muzea Vysočiny Pelhřimov Ondřej Hájek, výjimku mezi všemi exponáty tvoří soubor vlastních motocyklů, ty budou přesunuty spolu s exponáty ČZ a. s. do výstavní síně v Pelhřimově, kde budou po dobu rekonstrukce hradu tvořit miniexpozici motocyklů. „Cílem rekonstrukce je i návrat některých historických konstrukcí zpět k původní funkci. Při předchozích rekonstrukcích byly některé historické prvky objektu setřeny z důvodu finanční náročnosti jejích obnovy, součástí zamýšlené rekonstrukce je například obnova rozetového okna s vitráží, které bylo zazděno nad hlavním schodištěm. Dále pak navrácení původního typu kazetových parket do interiérových expozic, stejně jako osazení kopie táflování okenních výklenků s vloženými okenicemi. I vnější plášť objektu dozná změnu ve výzdobě šambrán oken a ostatních prvků s rytou linkou, která zvýší vizuální dojem plasticity celé fasády,“ popisuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury a památkové péče Roman Fabeš.

Doposud nejrozsáhlejší obnovou prošel hrad mezi lety 1964 a 1974, kdy v něm vzniklo muzeum motocyklů. Zřízené bylo díky mezinárodnímu motocyklovému závodu pořádanému v roce 1906 v nedalekém Pacově. Pacovský okruh vedl i okolím hradu.

Původně gotický hrad Kámen stojí zřejmě od první poloviny 13. století. Jeho dlouholetými vlastníky byl český rod Malovců. Státní kulturní památkou se stal v roce 1953. Nyní je v majetku Kraje Vysočina. Ten už loni dokončil několikaletou opravu zchátralé Kaple Panny Marie Bolestné, která je součástí blízkého okolí hradu. V rozpočtu Kraje Vysočina stále figuruje i výstavba nového návštěvnického centra Hradu Kámen. Stavba bude realizována v místě bývalého pivovaru. Centrum i hrad by se mohly veřejnosti otevřít nejdříve v roce 2026.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama