Mgr. Vlasta Bohdalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2016 9:33:14

Kariérní řád zvýší prestiž učitelů a zkvalitní vzdělávání našich dětí

Kariérní řád zvýší prestiž učitelů a zkvalitní vzdělávání našich dětí

Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení vládní návrh zákona o pedagogických pracovnících z dílny ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Zavádí kariérní řád učitelů, který cílí k růstu kvality škol, ke změnám priorit v jejich řízení, ke zlepšování práce učitelů a tím především ke zlepšování výsledků žáků. Předložení takového návrhu zákona vyplývá z programového prohlášení vlády.

„Základním cílem zavedení kariérního řádu učitelů je především zvýšení kvality výuky a tím i výsledků vzdělávání. Dále by měl podpořit zavádění nových didaktik a metod do výuky. Klíčovým prvkem je podpora motivace pro profesní rozvoj učitelů,“ uvedla Vlasta Bohdalová, místopředsedkyně sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a zpravodajka zákona.

Základem nového kariérního řádu se stane třístupňový standard učitele, který je postaven na profesních kompetencích a jejich gradaci směrem k rostoucí kvalitě pedagogické práce.  Zavedením kariérního řádu by se měla zlepšit nejen situace učitelů, ale i žáků a ředitelů škol. Zlepšení podmínek pro pedagogy se promítne ve výsledcích jejich žáků. Již jen účastí v atestačních komisích ředitelé získají lepší přehled o nárocích uplatňovaných na učitele na jiných školách.

Zavedení kariérního řádu má rovněž potenciál ke zvýšení prestiže učitelské profese a učitelství jako celku. Kariérní řád učitelů přinese do systému školství potřebnou jistotu pro pedagogy a zároveň jim umožní snazší přístup k dalšímu vzdělávání.

„Kariérní systém je společně s komplexní změnou v oblasti financování regionálního školství a s historicky nejvyšším návrhem rozpočtu rezortu školství přelomový krok. Povede k zásadním změnám, jež výrazným způsobem vedou k růstu kvality vzdělávání našich dětí,“ zdůraznila Vlasta Bohdalová.

Předloha nyní zamíří do Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, který byl stanoven jako garanční. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama