Mgr. Vlasta Bohdalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2011 12:10:50

Pokud Dobeš nevysvětlí podivný tendr, měl by zvážit rezignaci

Pokud Dobeš nevysvětlí podivný tendr, měl by zvážit rezignaci

Sociální demokracie je znepokojena jednáním ministra školství Josefa Dobeše.

Sociální demokracie je znepokojena jednáním ministra školství Josefa Dobeše, jehož resort podle médií vybral ve veřejné soutěži jako dodavatele odborných služeb společnost, která nemá žádného zaměstnance a na kterou není možné dohledat telefonní spojení.

ČSSD již v lednu upozorňovala na to, že výběrové řízení na zakázku za 1,5 milionu korun, které vypsal resort ministra Dobeše, je zcela nestandardní a tím, že dala uchazečům pouhých osm dní na podání nabídky, jasně signalizuje, že šlo jen o formalitu a o možném vítězi bylo dopředu rozhodnuto. Ministr Dobeš na tato varování nejen že nijak nereagoval, ale v podivném tendru i přes tyto vážné pochyby vědomě pokračoval. Vítězná společnost, která se zdá pro odbornou poradenskou činnost zcela nekompetentní, tak nyní podezření ministra Dobeše z netransparentnosti a manipulace celé věci ještě umocňuje.

ČSSD je zároveň přesvědčena, že samotná zakázka na dodání externích odborných služeb, kterou ministr Dobeš vypsal, je v situaci, kdy má ministerstvo desítky odborníků a specialistů, zcela zbytečná a drahá. Ministr by se měl chovat jako skutečně odpovědný správce veřejných peněz, ušetřit daňovým poplatníkům 1,5 milionu korun a odborné služby zajistit v rámci aparátu ministerstva. Z tohoto důvodu apelujeme na to, aby byla celá zakázka zrušena. Snaha o externí drahou výpomoc totiž jen ukazuje na nekompetentnost ministra Dobeše v čele resortu, který nezvládá uřídit už nejen odborně, ale zcela selhává i v personální oblasti.  

Je zároveň paradoxní, že ve vážném podezření v souvislosti se zakázkou za 1,5 milionu korun se ocitá ministr za vládní stranu Věci veřejné, která před volbami slibovala absolutní transparentnost a otevřenost výběrových řízení a účinný boj proti korupci. Ministr Dobeš svým jednání nyní ukazuje, že nic z toho nemyslely VV zřejmě vážně.  

Sociální demokracie zároveň trvá na tom, aby ministr Dobeš veřejně vysvětlil stotisícové odměny, které rozdal jen pečlivě vybraným úředníkům ministerstva. Odměny totiž dostali převážně ministrovi nejbližší spolupracovníci a klíčem pro jejich udělení byly zřejmě pouze osobní vazby. Rozdávání takto vysokých odměn státním úředníkům je navíc v době, kdy vláda škrtá tisícikoruny důchodcům, rodinám s dětmi a postiženým zcela nezodpovědné a politicky nepřijatelné.

Ministr Dobeš ke všem těmto závažným podezřením zatím mlčí a snaží se zřejmě v duchu vládní taktiky všechna pochybení promlčet a zamést pod koberec. Apelujeme znovu na to, aby se ke všemu okamžitě vyjádřil a všechna podezření věrohodně vyvrátil. Sociální demokracie pokládá tato podezření za natolik závažná, že je připravena věnovat se jim i při jednání v Poslanecké sněmovně.

Pokud ministr Dobeš nebude schopně tato podezření vyvrátit a věrohodně doložit, měl by zvážit odstoupení z pozice ministra české vlády.

Vlasta Bohdalová, stínová ministryně školství za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama