Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2021 13:12:00

Hepatitida B je závažné onemocnění a riziko nákazy není zanedbatelné

Hepatitida B je závažné onemocnění a riziko nákazy není zanedbatelné

Projev na 113. schůzi Poslanecké sněmovny 28. července 2021 k zákonu o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině

 Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové,

byl tady zmíněn onen pozměňovací návrh paní poslankyně Richterové, který byl uplatněn k danému vládnímu návrhu zákona a týká se oblasti působnosti Ministerstva zdravotnictví. Tento pozměňovací návrh doplňuje ustanovení § 50, dále § 92k, odst. 4, o ochraně veřejného zdraví, o obecnou výjimku, aby pro přijetí dítěte do péče subjektů pečujících o předškolní děti nebylo podmínkou podrobit se pravidelnému očkování proti virové hepatitidě B.

Pozměňovací návrh formuluje vyloučení podmínky pravidelného očkování proti virové hepatitidě B obecně a z časového hlediska neomezeně. Z odůvodnění předkladatelů však vyplývá, že bylo úmyslem řešit situaci dětí očkovaných v letech 2011 až 2017 pentavakcínou. Mám zato, že uvedená změna není opodstatněná v situaci dětí naočkovaných v minulosti pentavakcínou lze řešit individuálně. V praxi navíc nevidíme nějak významné problémy s přijetím do mateřské školy nebo jiného zařízení pečujícího o předškolní dětí u dětí, který byly v kojeneckém věku očkovány pentavakcínou. Tyto děti jsou doočkovány monovalentní vakcínou proti hepatitidě B. K přijetí do mateřské školy nebo jiného zařízení pečujícího o předškolní děti zpravidla stačí započetí očkování. Rodiče tento postup většinově akceptují.

Benefit náhrady hexavakcíny pentavakcínou není žádný, neboť složka hepatitidy B nijak nezvyšuje výskyt nežádoucích účinků po její aplikaci. Naopak je dítě při rozkladu očkování stresováno třemi vpichy navíc. Navrhované obecně formulované ustanovení je nadto způsobilé vést k rozkladu očkovacího kalendáře do budoucna, a to vzhledem k formulaci uvedené podmínky, která není časově ohraničena. Mezi povinné očkování patří v kojeneckém věku hexavakcína, jejíž součástí je i složka proti hepatitidě B. V případě obecného rozvolnění uvedené povinnosti lze očekávat zvýšení požadavků na rozkládání očkování, což není žádoucí a v současné době ani možné, neboť pentavakcína není v České republice k dispozici.

Hepatitida B je závažné onemocnění, které při prodělané infekci v dětském věku zvyšuje riziko vývoje cirhózy a karcinomu jater v dospělosti. Riziko možné nákazy není zanedbatelné, neboť pediatři evidují poranění batolat o injekční jehly při hře na pískovišti, v hromadné dopravě a podobně. Z uvedených důvodů tak nemohu s tímto pozměňovacím návrhem vyslovit souhlas a dovoluji si vás požádat, abyste jej rovněž nepodpořili. Ostatně nepodporující stanovisko vyjádřil i garanční výbor pro sociální politiku.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama