Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2018 14:07:00

Naprostá většina občanů považuje eRecept za dobrou věc

Naprostá většina občanů považuje eRecept za dobrou věc

Již dva měsíce funguje eRecept zcela bez problémů. Centrální uložiště elektronických receptů za tu dobu přijalo více než 9 miliónů předepsaných a 8 miliónů vydaných eReceptů.

Většina lékařů se již do systému přihlásila. Státní ústav pro kontrolu léčiv vyřídil celkem 43 tisíc žádostí lékařů (včetně stomatologů) a eviduje přes 30 tisíc aktivně elektronicky předepisujících lékařů. Z celkového počtu receptů v ČR je tak 80 % předepisováno v elektronické podobě. Výrazně klesl počet žádostí, které čekají na ověření u České lékařské komory. Zatímco na konci ledna to bylo téměř tři tisíce, v tuto chvíli na ověření čeká už jen 354 žádostí. Tyto údaje svědčí o tom, že se systém pomalu ale jistě zabíhá do běžné praxe.

eRecept má většinovou podporu společnosti. Vyplývá to z průzkumu, který v únoru pro Ministerstvo zdravotnictví provedl Ústav empirických výzkumů STEM. „Zaměřili jsme se na to, co si o eReceptu myslí pacienti, protože doposud zaznívaly pouze hlasy lékařů. Průzkum ukázal, že většina společnosti vnímá eRecept jako pozitivní opatření. Dokonce přes 90 % občanů považuje eRecept za dobrou věc pro pacienty,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Výsledky také vyvrátily obavy, že by lékaři kvůli eReceptu zavírali ordinace. Osobní zkušenost s tím má pouze necelá desetina respondentů. Třípětinová většina lidí (63 %) se zkušeností s eReceptem také nezažila situaci, že by vystavení eReceptu prodlužovalo dobu strávenou v ordinaci.

Ministerstvo ve spolupráci se SÚKL pořádá k eReceptu roadshow odborných seminářů po regionech s cílem lékařům a lékárníkům maximálně pomoci se zaváděním elektronické preskripce do praxe. První seminář se konal v Hluboké nad Vltavou u Českých Budějovic a přilákal přes padesátku návštěvníků. Další se chystá 19. března v Ústí nad Labem a 4. dubna ve Zlíně. Pozvánky na všechny akce naleznete zde.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama