Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2020 14:34:00

Našli jsme řešení výpadku příjmů a způsob, jak stabilizovat náklady

Našli jsme řešení výpadku příjmů a způsob, jak stabilizovat náklady

Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh zákona o kompenzacích osobám poskytujícím hrazené zdravotní služby zohledňujících dopady epidemie onemocnění covid-19 v roce 2020. Včera ho schválila vláda.

 Díky tomuto zákonu může ministerstvo vydat takzvanou kompenzační vyhlášku, která zohlední dopady covid-19 na poskytovatele zdravotní péče a navýší úhrady o 5 miliard korun oproti současnému rozpočtu. „Podařilo se nám bez problémů naše zdravotnictví provést touto krizí a ochránit zdravotníky. Covid krize je za námi a potřebujeme se podívat na to, co je před námi. Našli jsme řešení výpadku příjmů a způsob, jak stabilizovat náklady, které v souvislosti s nákazou koronavirem vznikly,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vzhledem k tomu, že v době tvorby a přijetí úhradové vyhlášky pro tento rok nebylo možné stávající epidemiologickou situaci předvídat, způsobila by bezvýhradná aplikace této vyhlášky při vyúčtování úhrad roku 2020 nejpozději v roce 2021 výrazné ekonomické problémy významné části poskytovatelů zdravotních služeb a poskytovatelů sociálních služeb poskytujících zdravotní služby, a to vzhledem ke snížení objemu poskytnuté péče a na druhou stranu zvýšeným výdajům v souvislosti s péčí o pacienty s onemocněním covid-19.

Pro zajištění potřebné dostupnosti hrazených zdravotních služeb pro pojištěnce i v následujících letech je nutné situaci řešit na systémové úrovni a formulovat pravidla pro příslušné kompenzování poskytovatelů. Cílem návrhu zákona je stanovit právní rámec pro kompenzace nákladů, které poskytovatelům zdravotních služeb vznikly v souvislosti s probíhající epidemií onemocnění COVID-19.

„Úhradová vyhláška, která byla vydána na tento rok již v důsledku pandemie koronaviru neodpovídá realitě. Považujeme proto za klíčové nastavit úhrady tak, aby poskytovatelům zdravotní péče zohledňovaly výpadek příjmů spojené s pandemií, náklady na péči o pacienty s koronavirem a motivovaly je dohnat odložené výkony. Současně ještě navýšíme úhrady za zdravotní péči o 5 miliard korun na kompenzaci nákladů spojených s nákazou covid-19 a také alokujeme další 3 mld. Kč na možnou úhradu nadprodukce,“ vysvětlil ministr Vojtěch.

Právní úprava zajistí úpravou kompenzačních mechanismů, aby očekávaný výpadek v produkci hrazených služeb, který v tuto chvíli předkladatel odhaduje na až cca 30,5 miliard korun, byl poskytovatelům kompenzován nejpozději při vyúčtování v roce 2021 do výše plánovaných nákladů systému veřejného zdravotního pojištění pro rok 2020 podle tzv. úhradové vyhlášky pro tento rok.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama