Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.08.2020 20:41:00

Po týdenní aktualizaci semaforu je ČR převážně bílá

Po týdenní aktualizaci semaforu je ČR převážně bílá

Komentář na facebookovém profilu k aktuální epidemiologické situaci v ČR.

Praha a Frýdek-Místek zůstávají zelené, bez rizika komunitního přenosu, ale s výskytem lokálních ohnisek. Situaci v ohniscích řešíme. Epidemiologové v čele s hlavní hygieničkou a dalšími kolegy z vyhodnocují průběžně míru rizika nákazy COVID-19.

Může se stát, že celková čísla pozitivních případů COVID-19, která plošně v rámci republiky rostou, mohou být v kontextu pozitivní mapy ČR vnímána jako paradox. Ale je třeba chápat, že hygienici intenzivně pracují s výskyty případů souvisejícími především s lokálními ohnisky. Většina okresů ČR má na stupni rizik zanedbatelnou míru nákazy, takže jsou tyto okresy bílé.

Praha a Frýdek-Místek zůstávají v zelené barvě. Hlavní město totiž dlouhodobě kolísá na hraně rizika komunitního šíření. Situace je v něm, i přes vysoký počet nově diagnostikovaných pacientů, pod kontrolou. V současnosti není patrný trend v nárůstu rizika pro zranitelné skupiny obyvatel, proto hygienická stanice Hl. m. Prahy a sekce hlavní hygieničky ČR na Ministerstvu zdravotnictví rozhodli nechat Prahu zelenou.

Epidemiologická situace v Moravskoslezském kraji se celkově zklidňuje. Jediným okresem, u kterého se situace nevyvíjí pozitivně je stále Frýdek-Místek. Nárůsty jsou dány i masivnějším testováním a souvisejícími ohnisky v Jablunkově. Epidemiologická situace je ale pod kontrolou a nejedná se o plošné šíření regionálního rozsahu.

Epidemie COVID-19 je v ČR stále bez komunitního přenosu. Zároveň se intenzivně připravujeme na podzim a posilujeme řady hygieniků. Zvedáme také kapacitu odběrových míst a laboratoří tak, abychom mohli na podzim otestovat až 25 tisíc vzorků na koronavirus.

Zároveň stále platí to, co platilo v posledních měsících, a sice důležitost toho nejzákladnějšího, co může udělat každý z nás:
✔ dodržovat odstup na veřejných místech, alespoň 2 metry, kde dochází ke shlukování
✔ používat prostředky ochrany úst a nosu na veřejných místech
✔ dodržovat zásady hygieny rukou
✔ často dezinfikovat prostředí, ve kterém se pohybujeme
✔ při příznacích respiračního onemocnění kontaktovat svého lékaře
✔ při výjezdu za hranice ČR být zvlášť opatrní a zjistit si podmínky návštěvy dané země

Aktuální epidemiologickou situaci v ČR aktualizujeme na webu vždy v pondělí 12:00 ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama