Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2020 22:39:00

Újma na zdraví jako důsledek očkování se prokazuje velmi obtížně

Újma na zdraví jako důsledek očkování se prokazuje velmi obtížně

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 4. března 2020 k návrhu zákona o náhradě újmy, způsobené povinným očkováním

 Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci.

Dovolte mi, abych opětovně uvedl návrh zákona o náhradě újmy způsobené povinným očkováním, jež vrátil Senát Poslanecké sněmovně s pozměňovacím návrhem.

Předkládaný návrh zákona představuje právní úpravu, která odpovídá na dlouhodobý požadavek odborné i laické veřejnosti. Cílem tohoto návrhu zákona je řešit nepříznivý právní stav, kdy v současné době právní řád neobsahuje žádný právní titul, na základě kterého by se osoba, které vznikla újma na zdraví v důsledku povinného očkování mohla úspěšně domoci odškodnění této újmy. Návrh zákona upravuje i nárok osoby blízké na náhradu újmy za její duševní útrapy, při usmrcení nebo zvlášť závažném ublížení na zdraví její blízké osoby, jež podstoupila povinné očkování.

Předložený návrh zákona stanovuje, že újmu na zdraví, která je důsledkem podstoupení povinného očkování odčiní stát, reprezentovaný Ministerstvem zdravotnictví. V tomto procesu, který uložil povinnost nechat se naočkovat, a tím přispět k budování kolektivní imunity populace v ČR, která je významným předpokladem účinné prevence šíření infekčních nemocí, a tedy ochrany veřejného zdraví v ČR. S ohledem na skutečnost, že se újma na zdraví jako důsledek podání očkovací látky zpravidla prokazuje velmi obtížně, návrh nevyžaduje vždy prokázání příčinné souvislosti. Zakotvuje vyvratitelnou domněnku, z níž vyplývá, že pokud nastanou následky, které budou obsahem prováděcí vyhlášky, v čase v ní uvedené, bude daná újma považovaná za újmu způsobenou povinným očkováním.

V ostatních případech bude posuzování toho, zda je újma na zdraví způsobena povinným očkováním předmětem standardního prokazování, tedy v tomto případě bude nutné prokázat příčinnou souvislost. Základní pravidla odčinění újmy na zdraví jsou stanovena v občanském zákoníku, který se na tuto materii použije subsidiárně. K předmětnému návrhu zákona byl ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně přijat pozměňovací návrh, kterým byl do jisté míry zúžen rozsah z náhrady újmy majetkové a nemajetkové na náhradu újmy (?) na náhradu za stížení společenského uplatnění, tedy odškodnění jen trvalých následků povinného očkování včetně toho, že v takovém případě by stát hradil též účelně vynaložené náklady spojené s péčí o zdraví očkovaného, s péčí o jeho osobu nebo jeho domácnost tomu, kdo je vynaložil. V tomto znění byl tedy návrh zákona postoupen Senátu.

V rámci projednávání tohoto návrhu na půdě Senátu došlo k přijetí pozměňovacího návrhu, v jehož znění Senát návrh zákona Poslanecké sněmovně vrátil. Tento pozměňovací návrh rozsah náhrady újmy rozšířil tak, že vedle stížení společenského uplatnění byla doplněna o vytrpěné bolesti a ztrátu na výdělku, pokud dojde následkem povinného očkování k zvlášť závažnému ublížení na zdraví očkovaného. Toto je velmi důležité. To znamená, nedojde k tomu, že by byly nahrazovány nějaké drobné újmy po očkování, které jsou samozřejmě běžné. Ale musí to být skutečně zvlášť závažná újma a ublížení na zdraví očkovaného.

S uvedenou změnou v tomto znění postoupené nebo vrácené Senátem souhlasím a jsem připraven ji podpořit.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama