Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2019 14:32:24

Nesouhlasíme se záměrem senátora ODS zkomplikovat poskytování informací občanům

Nesouhlasíme se záměrem senátora ODS zkomplikovat poskytování informací občanům

Komentář předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka

Senát může zásadně zhoršit ochranu práva občanů na informace, které jim mají poskytovat státní úřady. Senátor Miloš Vystrčil (ODS) totiž navrhl vypuštění informačního příkazu z návrhu novely, která zavádí GDPR. To by znamenalo, že bude dál trvat stav, kdy se občan žádající o informace nedomůže účinné nápravy obstrukcí, ačkoliv právo na informace je zaručeno ústavou.

Informační příkaz v případě nezákonných obstrukcí veřejných institucí umožňuje nadřízenému úřadu přikázat, aby veřejná instituce informace poskytla. Jeho zavedení schválila loni Poslanecká sněmovna na náš návrh.

Piráti důsledně brání transparentní stát a veřejnou správu. Podle Pirátů má každý občan právo na informace a musí zde existovat efektivní nástroj, jak obstrukce některých úřadů při poskytování informací řešit. Data a informace jsou totiž nové bohatství a pokud se občan i podnikatelé musí o data roky soudit, zpomaluje to celou naši ekonomiku a také to znemožňuje veřejnou kontrolu fungování státní správy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama