Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.02.2019 11:14:27 - Voldánová

Proč má Česká televize výjimku?

Proč jsou všichni z demokratického bloku proti tomu, aby se občané mohli dostat k informacím o financování České televize, když musíme povinně na její vysílání odvádět poplatky. Proč bychom nemohli vědět, do jakých projektů a kolik investuje a kolik dostávají třeba moderátoři a další zaměstnanci? Vy jako politici taky zveřejňujete své příjmy a teď se třeba řeší odměny na ministerstvech. Děkuji za vysvětlení. Voldánová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

ALERMAR7

Odpověď

08.03.2019 16:13:56 - Mgr. et Mgr. Jakub Michálek
 Dobrý den,

pravda je taková, že jak zákon o svobodném přístupu k informacím, tak zákon o registru smluv se na Českou televizi vztahují. Česká televize má však výjimku, že se nezveřejňují smlouvy, týkající se výroby nebo užití pořadu, včetně smlouvy o nabytí práv k užití pořadu. Rozsah této výjimky je příliš velký a určitě by bylo možné ho zúžit, pouze v některých úzce vymezených případech zahraniční producenti nutí ČT, aby do smluv dávala doložky mlčenlivosti.

Nicméně i tyto informace si můžete vyžádat podle zákona 106 a stejně tak můžete požádat o informace o výši platů a měla byste ji dostat, jen je třeba vzít v úvahu pravidla stanovená posledním rozhodnutím Ústavního soudu.

Piráti prosazují tzv. Rozklikávací rozpočet, občané by měli možnost nahlédnout až do faktur jednotlivých institucí. Nicméně zveřejňování platů jednotlivých zaměstnanců je v rozporu s ochranou osobních údajů. Zvežejňování platů je rozdíl mezi ústavními činiteli a zaměstnanci veřejnoprávního média.


JM