Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.04.2018 13:38:28 - Majrika

Proč zavádět refeferendum

V Nizozemsku referendum ruší a u nás by se mělo zavést. Nemyslíte, že by mu hrozil stejný osud? Případně jak tomu budete chtít předejít? Podle mě je řada argumentů, proč se referendum ruší racionálních.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.05.2018 17:10:02 - Mgr. et Mgr. Jakub Michálek
 

Dobrý den,

velice děkuji za Váš dotaz. Podmínky v každé zemi jsou specifické a nelze proto říci, že vývoj v ČR bude kopírovat vývoj v Nizozemsku. Navíc ani nevíme, zda politici v Nizozemsku ruší referendum z rozumných důvodů, či nikoliv. Pokud by si ho zrušili v referendu, tak bych to pochopil, ale samotné zrušení referenda ze strany politiků asi nejde vydávat za důkaz, že je institut referenda špatný. Ostatně referenda mají nejvyspělejší státy na světě jako jsou Švýcarsko a Kalifornie. Jejich podstatou je, že moc není ultimátně v rukách odtržených elit, ale občanů, kteří jsou za svůj osud spoluzodpovědní.

Prosazujeme postupné zavádění referenda tak, aby měla společnost čas si na tento nový institut zvyknout a naučit se jej využívat. Máte pravdu, že existují racionální argumenty pro zrušení referenda, některé jsou vázané na konkrétní situace a zkušenosti v daných zemích, jiné jsou obecné a tedy přenositelné i na Českou republiku. Velmi také záleží na konkrétní úpravě a podmínkách referenda, jeho závaznosti a účinnosti. Jsme si toho vědomi a proto chceme kvalitní zákon o referendu, který bude pamatovat na nezbytné pojistky proti zneužití, proto bojujeme proti populismu a extremismu ve společnosti a snažíme se vlastním příkladem ukázat, že lze politiku dělat věcně, konstruktivně a využívat je ve vnitrostranickém rozhodování.

S pozdravem a přáním krásného dne

Jakub Michálek