Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2012 18:25:00

Obrácení Miroslava Kalouska

Obrácení Miroslava Kalouska

K ministru financí Kalouskovi.

 Jestliže ministr Kalousek přichází s tím, že už nebude konsolidovat veřejné finance za cenu dalšího zpomalení ekonomiky, protože se rozhodl vyslyšet doporučení Mezinárodního měnového fondu, dává tak v podstatě za pravdu i kritice Věcí veřejných. Tvrdí poslanec VV Michal Babák v reakci na zprávu o tom, že se vláda rozhodla jít napříště cestou prorůstových opatření.

Miroslav Kalousek obrací v konsolidační rétorice a oznamuje, že pro roky 2014 a 2015 navrhne státní rozpočet s o poněkud vyšším než původně plánovaným schodkem. „Děje se tak nejen na pozadí zpráv o zpomalení ekonomiky celé eurozóny, ale i odhadů ekonomů o tom, že naše domácí ekonomika poroste méně, než se čekalo,“ komentuje to Babák.

Věci veřejné přitom mnohokrát upozorňovaly na to, že ministr Kalousek mohl rezervy hledat nikoliv jen v peněženkách daňových poplatníků, seniorů a firem, ale také v samotném státním rozpočtu. „Dlouhodobě mluvíme o tom, že snižování deficitu státního rozpočtu zvyšováním daní a tupými škrty není správnou cestou. V rozpočtových kapitolách jako je například Všeobecná pokladní správa nebo Státní dluh je vaty v podobě potřebných miliard na prorůstová opatření, kterými chce vláda rozhýbat zpomalenou ekonomiku, dostatek,“ uvádí poslanec Michal Babák.

 Podle jeho názoru ministr financí prorůstová opatření v podobě peněz do dopravní infrastruktury nebo vědy a výzkumu formuluje příliš obecně a v podstatě frázovitě. „Teze o zvyšování konkurenceschopnosti na pozadí zvýšeného DPH a vysoké spotřební daně na naftu, které zákazníky vyhánějí nakupovat do zahraničí, ovšem nepůsobí příliš věrohodně. Podobně je to s proklamací o efektivnějším využívání peněz z evropských fondů, když ze závěrky Evropského účetního dvora víme, že samotné ministerstvo financí nedokáže hospodaření s nimi účinně kontrolovat,“ konstatuje poslanec VV Michal Babák a dodává, že vláda příliš nepokročila ani na poli zeštíhlení státní správy, což je jedna z programových priorit Věcí veřejných.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama