Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2011 15:53:48

Rychlost insolvenčních soudů nesmí ovlivnit jejich úroveň

Rychlost insolvenčních soudů nesmí ovlivnit jejich úroveň

Poslanci Věcí veřejných jednali o insolvenčním zákonu.

Insolvenční soudy by měly být nejen pružnější a transparentnější, ale hlavně spravedlivější. Drobní věřitelé mají mít u soudu lepší postavení. Právě to bylo podstatou dnešního setkání, které vyvolali poslanci Věcí veřejných.

„Chceme, aby rychlost insolvenčních soudů v žádném případě nebyla na úkor jejich spravedlivosti,“ zdůvodňuje poslanec Michal Babák, proč spolu s klubovými kolegy vyvolali dnešní jednání nad vládním návrhem insolvenčního zákona. Zúčastnili se ho koaliční poslanci, zástupci  ministerstva spravedlnosti, zástupci soudů a také experti specializující se na tuto problematiku z podnikatelské sféry.

Vládní návrh zákona vznikl na základě nálezu Ústavního soudu ČR, který považuje za neústavní to, že věřitelé nemají právo popřít pohledávku. Poslanci Michal Babák a Josef  Novotný z VV měli obavu, že novela řeší pouze to, jak zabránit nežádoucímu stavu, který tu byl po dobu účinnosti zákona o konkurzu a vyrovnání. „Ten umožňoval věřitelům podněcovat zjevně účelové incindenční spory,“ uvádí poslanec Babák.

Vládní novela tohoto zákona sice umožňuje věřitelům popírat pohledávky jiných věřitelů, ale pouze omezeně. Účastníci schůzky vycházeli z obavy, že tato omezení znemožní těm, kteří patří do skupiny drobných podnikatelů, živnostníků a malých a středních firem, domoci se u soudu svých práv. „Chceme v každém případě  zmírnit překážky a zlepšit postavení pro drobné věřitele před insolvenčním soudem. Mrzí mě jen, že se nám nepodařilo zabránit zvýšení administrativní zátěže u těchto soudů,“ hodnotí Michal Babák dnešní setkání. Z něho vzešel společný pozměňovací návrh, který poputuje k ústavně právnímu výboru.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama